Oreska - Užice

UŽICE => Organizacije, udruženja, mediji... => Temu započeo: Pedja 14.01.2009. 19:39:15Naslov: Gase savetovalište za borbu protiv raka dojke
Poruka od: Pedja 14.01.2009. 19:39:15
http://www.blic.rs/srbija.php?id=74133

Užičanke ostaju bez preventivnih pregleda

Gase savetovalište za borbu protiv raka dojke


Savetovalištu za žene obolele od raka dojke „Jefimija” iz Užica, jedinoj organizaciji takvog tipa u Srbiji, posle devet godina postojanja preti gašenje. Stari donatori čijim je novcem finansirana aktivnost „Jefimije” odustaju, novih nema, Ministarstvo zdravlja je ukinulo pomoć, a grad savetovalištu obećava 150.000 dinara, koliko iznose dnevnice odbornika za samo jedno zasedanje Gradske skupštine. Tako će nekoliko hiljada žena ostati bez preventivnog pregleda lekara, ali i saveta žena koje su pregrmele ovu tešku bolest.

„Jefimija” je osnovana 2000. godine da bi pomogla ženama obolelim od raka dojke grupnim i individualnim terapijama koje su držali lekari volonteri, ali i savetima Užičanki koje su uspele da se izbore sa ovom opakom bolešću. Do oktobra 2008. stalne usluge savetovališta koristilo je oko 200 žena. U okviru „Jefimije” organizovani su besplatni preventivni pregledi kojima se odazvalo bezmalo 5.000 žena iz celog Zlatiborskog okruga, čak i iz Republike Srpske. Na ovakvim pregledima 106 puta je otkriven malignitet, što je doprinelo pravovremenom lečenju. Radilo se i opstajalo sredstvima donatora, sve donedavno kada su izvori pomoći presušili.

- Donatori se povlače, a institucije od kojih tražimo saradnju nisu u mogućnosti da nam pomognu. Od sredstava koja imamo preživećemo do kraja marta, a šta će biti posle toga - niko ne zna. Donatori stalno traže promenu programa organizacija koje pomažu, ali zbog prirode posla kojim se bavimo mi to ne možemo da učinimo, a od prošle godine ostali smo i bez podrške Ministarstva zdravlja. Ne računajući izdatke za aktivnosti u kojima učestvujemo, „Jefimiji” je mesečno na ime zakupa i održavanja prostorija i vođenje administracije potrebno 35.000 dinara. Veoma bi nam značilo kada bi nam grad dodelio neki prostor, da više ne budemo podstanari i ne plaćamo kiriju, ali od lokalne samouprave stalno stiže odgovor da slobodnih prostorija nema. Prošle godine smo imali podršku grada od 150.000 dinara, a da li ćemo i na kolika sredstva moći da računamo u 2009. znaćemo posle konkursa koji je u toku - kaže Slavica Simić, koordinatorka „Jefimije”.

Kako ne bi stalno bila na teretu donatora, „Jefimija” šest godina organizuje dobrotvorne ulične akcije „Cvet koji život znači”, kojima se prodajom cveća i kolača prikuplja novac za pomoć i nabavku lekova obolelim ženama. Savetovalište je u više navrata organizovalo kampanje prikupljanja novca za nabavku aparature za dijagnostikovanje bolesti, kako bi Užičanke u bolnici u svom gradu mogle da obave preglede, a ne da putuju u Beograd.

Direktor Opšte bolnice Užice dr Olga Vučićević upozorava da bi gašenjem „Jefimije” bile pogođene sve žene.

- Bolnica nema mogućnosti da finansijski pomogne projekte „Jefimije”, jer usluge kojima se ona bavi nisu u programu zdravstvene zaštite. Iako nije preporučljivo da se savetovanja i grupe samopomoći sa pacijentkinjama sprovode u zdravstvenim ustanovama, u krajnjoj nuždi, ako „Jefimija” ostane bez sredstava, mi ćemo učiniti sve da joj obezbedimo neku od prostorija. Kao član gradskog saveta za socijalnu politiku, lobiraću da do toga ne dođe, već da grad deo troškova preuzme na sebe. Razočaravajuće bi bilo da ne nađemo pomoć - kaže dr Vučićević, uz napomenu da bolnica, kroz angažovanje svojih kadrova u „Jefimiji” i zbrinjavanje pacijentkinja, tesno sarađuje sa savetovalištem.


Grad obećava istu pomoć kao do sada

Gradonačelnik Jovan Marković kaže da će „Jefimija” dobiti istu sumu novca kao i prošle godine i da će grad potražiti nove donatore. Markovićeva pomoćnica za socijalnu politiku Brankica Jeremić ističe da bi bilo sramota da „Jefimija” prestane sa radom.

- Od 21 organizacije koja je prošle godine dobila novčanu pomoć iz budžeta, nekoliko njih više ne postoji, pa ćemo „Jefimiji” pokušati da namaknemo koji dinar više. Nažalost, izuzev prostorija u mesnim zajednicama, grad ne raspolaže drugim prostorom pa je jedno od rešenja da ga nađemo u saradnji sa Fondom sa solidarnu stambenu izgradnju u čijim objektima je kirija jeftinija - objašnjava ona.


Autor: Vladimir Lojanica


Naslov: Odg: Gase savetovalište za borbu protiv raka dojke
Poruka od: Vukosava 18.01.2009. 02:46:44
Ovo je bas bezveze. Da  nije Jefimije, moja mama i gomila drugih zena bi mnogo teze prosle kroz taj pakao zvani maligna bolest.


Naslov: Odg: Gase savetovalište za borbu protiv raka dojke
Poruka od: dandelion 19.01.2009. 14:56:55
Ne bi smeli da dopuste da se jefimija ugasi. Svuda u svetu se ulaze u mere prevencije i takva savetovalista (cime se kasnije smanjuju troskovi lecenja), a samo kod nas gasi nesto sto mora da bude deo svakodnevice svih zena.