Oreska - Užice

UŽICE => Užička privreda => Temu započeo: Pedja 07.03.2009. 00:14:44Naslov: Prepolovljeni proizvodnja i izvoz u užičkom regionu
Poruka od: Pedja 07.03.2009. 00:14:44
http://www.biznisnovine.com/cms/item/stories/sr.html?view=story&id=31440

Prepolovljeni proizvodnja i izvoz u užičkom regionu

Industrijska proizvodnja u užičkom regionu smanjena je u januaru za 42,4 odsto u odnosu na prošlogodišnji mesečni prosek ili za oko 30 odsto u poređenju sa istim mesecom 2008, izjavio je direktor Regionalne privredne komore (RPK) Užice Dragomir Papić.

Istovremeno je prepolovljena i trgovinska razmena sa svetom, čija je vrednost u januaru prošle godine bila 84 miliona dolara, a u prvom mesecu ove godine 45 miliona. Pozitivno je da je od toga 34,5 miliona dolara ostvareno izvozom.

Privreda užičkog regiona je, prema podacima RPK, prošlu godinu završila sa rastom industrijske proizvodnje od 1,1 odsto u odnosu na 2007, uz spoljnotrgovinsku razmenu od 1,2 milijarde dolara i ostvaren suficit od 121 milion dolara.

Povećanje proizvodnje u januaru ove godine u užičkom regionu, i to od 55 odsto, zabeleženo je jedino u poizvodnji i distribuciji električne energije, što je bio rezultat povećanog korišćenja hidropotencijala zbog krize u snabdevanju gasom, navode u RPK. Do smanjenja proizvodnje došlo je u svim oblastima prerađivačke industrije, a privrednike tog regiona zabrinjava činjenica da je u proizvodnji osnovnih metala, koja ima veliko učešće u izvozu regiona, pad u januaru bio oko 40 odsto.

- Privrednici ovog regiona su u poslednjem kvartalu prošle godine na vreme signalizirali da osećaju posledice svetske ekonomske krize i tražili adekvatne mere države, ali nisu ozbiljno shvaćeni, jer se smatralo da je to bio pokušaj stvaranja bolje pozicije na tržištu, što je bila pogrešna procena - rekao je Papić.

On je ocenio da je pad proizvodnje i izvoza u tom regionu direktna posledica ekonomske krize i smanjenja potražnje na tržištu, isključujući mogućnost da je reč o sezonskom karakteru proizvodnje. Privrednici užičkog regiona, kako ističe direktor RPK, plaše se da najavljene mere Vlade Srbije za ublažavanje posledica svetske ekonomske i finansijske krize u našoj zemlji nisu "ni dovoljne, ni adekvatne", jer se bez konkretnijih podsticajnih mera neće moći sačuvati obim proizvodnje i postojeća radna mesta u preduzećima.


Naslov: Odg: Prepolovljeni proizvodnja i izvoz u užičkom regionu
Poruka od: Драгољуб 07.03.2009. 19:01:03
Извоз код нас у последњих неколико месеци је доста смањен али највише због новонасталих промена у самом систему Управе Царина као и доношењем нових закона везаних за спољну трговину. Заобилазе нас на све могуће начине. Помиње се чак да ће и на граничном прелазу Котроман бити забрањен прелаз поједине врсте робе као и да ће временом комплетан увоз из БиХ бити спроведен на гранични прелаз Мали Зворник.