Oreska - Užice

UŽICE => Organizacije, udruženja, mediji... => Temu započeo: Pedja 13.03.2009. 22:54:18Naslov: Specijalni sto za ginekološki pregled žena sa invaliditetom za Užički dispanzer
Poruka od: Pedja 13.03.2009. 22:54:18
http://www.danas.rs/vesti/srbija/hronika/poboljsanje_zdravlja_zena_sa_invaliditetom.73.html?news_id=155540

Poboljšanje zdravlja žena sa invaliditetom


Užički dispanzer za žene dobio je specijalni sto za ginekološki pregled žena sa invaliditetom. Inicijativu o njegovoj nabavci pokrenule su, pre godinu dana, članice Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga, a kupovinu je sa 1,2 miliona dinara pomoglo Ministarstvo zdravlja, dok je 200.000 dinara obezbedio užički Zdravstveni centar.

Tijana Petrović, portparolka tog udruženja, kaže da će nabavka ovog specijalnog stola doprineti očuvanju zdravlja žena sa invaliditetom ne samo iz Užica, već i ostalih devet opština Zlatiborskog okruga, ističući da mnoge žene sa invaliditetom, zbog neodgovarajućih uslova u toj ustanovi, nikada nisu bile na ginekološkom pregledu.

- Pregledi su se do sada obavljali uz velike teškoće, što je odvraćalo pacijentkinje sa invaliditetom od ginekološkog pregleda. Nabavkom specijalnog ginekološkog stola, uspećemo da ovu vrstu zdravstvene zaštite učinimo dostupom i pacijentkinjama sa invaliditetom - poručuo je dr Darko Marinković, direktor užičkog Zdravstvenig centra. On je rekao da je u planu nabavka identičkih stolova za domove zdravlja u Prijepolju i Požegi, kao i specijalne stomatološke stolice za potrebe invalidnih lica u Domu zdravlja u Užicu.


Autor: N. K.