Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: chacha 27.11.2009. 05:27:29Naslov: Nekomercijalna mreza
Poruka od: chacha 27.11.2009. 05:27:29
Pozdrav svima na forumu, necu mnogo duziti, bicu sto je moguce kraci. Imam malu wireless mrezu i nekoliko prijatelja zakacenih, radi druzenja, razmene podataka i zajednickog pristupa internetu. Bio mi je prijatelj koji je inace zaposlen u policiji i kaze da je saznao da ce u narednom periodu gasiti sve mreze koje nemaju licencu za rad. Moje pitanje glasi, da li nas kao nekomercijalnu mrezu podleze zakon, odnosno, da li je moguce da nam pisu prijavu zbog toga i sta nam je sve potrebno kako bi legalizovali mrezu kao nekomercijalnu? Hvala


Naslov: Odg: Nekomercijalna mreza
Poruka od: Pedja 27.11.2009. 08:37:12
Ako se ne bavite ničim što po propisima može da se okarakteriše kao provajding usluga onda nema šta da brinete. Deljenje Intereta je usluga ali ako to radi fizičko lice i uz dozvolu internet provajdera onda je to po propisu. Ako ne koristite wireless na nedozvoljen način u pogledu na izračenje snage, antena i drugih propisanih karakteristika opreme, nemate šta da brinete.

Za sada ne postoji propis koji zahteva da se wireless mreže moraju registrovati. RATEL je najavio da će napraviti regulativu u ovoj oblasti ali još uvek to nije učinio.

Rad nekomercijalnih mreža još uvek nije direktno regulisan i dok ne bude regulative, za njih važi osnovni zakon koji je opseg frekfencija proglasio slobodnim, što znači da nisu potrebne posebne dozvole za njegovo korišćenje, ukoliko se to radi u skladu sa propisima.