Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: strumpf 17.03.2010. 22:48:15Naslov: Grid antena za AP ?
Poruka od: strumpf 17.03.2010. 22:48:15
Dakle... Moze li grid antena da posluzi za podizanje ap?  

Kabal od antene do acess pointa,od ap utp do kompa?


Naslov: Odg: Grid antena za AP ?
Poruka od: ljubisa88 18.03.2010. 02:59:32
Grid antena je uskopojasna antena koja je namenjena za prijem i predaju signala a koristi se za povezivanje klijenta i AP ili bazne stanice.
Distribuciju signala NE MOZES da radis sa grid-om moras da koristis antenu koje imaju snop zracenja od 180 stepeni zovu se sektor antene ili od 360 omni antene.
Ovo gore sto si naveo je primer kako se povezuje klijent od kompa ide utp kabl koji se povezuje na AP u client modu a on se kaci na baznu stanicu, AP, pristupnu tacku zavisi  kako ko sta zove.
Eto nadam se da imas predstavu kako i sta ti treba. :D


Naslov: Odg: Grid antena za AP ?
Poruka od: strumpf 18.03.2010. 06:36:42
Hvala Ljubisa...stvarno mi mnogo pomazes...hvala puno..


Naslov: Odg: Grid antena za AP ?
Poruka od: Pedja 18.03.2010. 22:29:04
U stvari ovo što je ljubiša rekao nije poptuno tačno. Tačno je da su za AP uobičajenije antene šireg ugla zračenja ali to ne znači da ih moramo obavezno i koristiti.

Izbor antene zavisi od svrhe za kuju planirano da je upotrebimo. Za AP ej uobičajeno da on treba dapokriej veću povšinu oko sebe, te stoga i treba da korsiti antenu koja tu površinu može da pokrije a to su širokougaone antene. Međutim, ako sticvajem okolnosti imaš nekoliko korsinika koji se nalaze praktično u istom smeruu odnosu na AP, onda tiej potrebno samo taj smer d aokriješ i to može da odradi i antena uskog ugla zračenja.

U suštini pravilo za izbor antene je da treba koristiti antenu najužeg ugla zračenja koji može da zadovolji njenu namenu. Dva su razloga za to: prvo, takvom antenom svu antenu usmeravamo na prostor koji zasita i treba da bude pokriven i ne rasipamo ga, a drugo, usmeravanjem zračenja, smanjujemo mogućnost da naša emisija nekome druge prestavlja smetnju, ali i oslabljujemo tuđe signale koji bi nama mogli da predstavljaju smetnju.