Oreska - Užice

WWW.UZICE.NET - Užičani, hajde da se družimo => Umrežavanje uopšte => Temu započeo: konda 21.03.2011. 22:39:41Naslov: JOoš uvek se dvoumim da li MT. ili neko jednostavnije rešenje , pa ....
Poruka od: konda 21.03.2011. 22:39:41
Da li se " komšijska " mreža može napraviti sa WR340 G , pošto vidim da ima WDS mod. Naime imam net, i sada par klinaca oko mene hoće da se nakače na moj net, i za oko su mi zapela 2 modela tp_linka , jedan je 340, a drugi WR542G, ( baš zbog tog WDS-a). Razlog tome su skupi WADSL paketi, pa malo ko oko mene ima net.
Znači pitanje je koliko je takav sistem pouzdan - ako je već neko radio sa njim,
Može li master ruter da vrši i limit brzine ka određenom klijentu ili samo može da odredi koja će mu MAC pristupiti,
Ili da se okanem takvog sistema i prihvatim se MT-a , jer bi bilo oko 5 klijenata na toj " WDS mreži " .

pozdrav


Naslov: Odg: JOoš uvek se dvoumim da li MT. ili neko jednostavnije rešenje , pa ....
Poruka od: Pedja 22.03.2011. 00:06:40
Možeš da kontrolišeš pristup po MAC adresi ili uvođenjem enkripcije. Na kontrolu protoka ne računaj. Ako taj uređaj iima takve opcije to je rudimentarno i i uglavnom ne radi posao.

A za šta ti treba WDS?

Što se Mikrotika tiče, da on bi to pojeod za doručak. Onjese nešto skuplje rešenje u startu ali ako gledaš unapred i pretpsotaviš da ta ideja o komšijskom internetu može vrlo brzo da postane nešto više, makar utoliko da će početi prozivke oko toga ko troši protok pa je ostalima sporo, mislim da je isplativa investicija, pa makar da uzmeš i najjeftinije Mikrotik rešenje.


Naslov: Odg: JOoš uvek se dvoumim da li MT. ili neko jednostavnije rešenje , pa ....
Poruka od: konda 22.03.2011. 00:40:56
Vjerovatno će to onda biti MT. odoh sada da sa tavana izvučem stari dobri siemens PIII pa da se krene sa štrikanjem. Mada bi, vidim elegantnije rešenje bio neki RB, ali šta je tu je, ovako za početak mislim da će biti dobro.