Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Unix => Temu započeo: ZEROF 27.04.2014. 02:25:00Naslov: Install script Hiawatha-PHP-FPM-MariaDB-phpMyadmin Debian x32/x64
Poruka od: ZEROF 27.04.2014. 02:25:00
Pozdrav,

I ako je naslov na engleskom mislim da ce vecina Vas razumeti o cemu se ovde zapravo radi. Vec odredjeno vreme kao zadatak na poslu sam imao upoznavanje sa Hiawatha web server okruzenjem. I na osnovu zahteva klijenata ponavljao sam jednu istu operaciju par puta mesecno. Danas zelim da podelim sa Vama skriptu na kojoj sam radio pre svega zbog radnih obaveza, ali kako imam sva prava da je podelim, dosla je na red i ova zajednica pored ostalih stranih na kojima sam postavio ovaj mali administracioni alat.


Kako vecina servera na kojima radim pokrece Debian 7, alat je napravljen da bi mi skratio radno vreme nekoliko puta, ali ne samo moje vec i mojim kolegama. Skripta je laka za koriscenje zato sto sam je pre svega radio za sebe, ali i zbog obaveze da na novim serverima sve funkcionise bez problema. Kako pri instalaciji tako i pri kasnijem koriscenju. Ne znam koliko su ljudi kod nas upoznati sa Hiawatha web serverom ali ovde se sve vise opredeljuju za ovaj projekat zbog sigurnosti koje nudi ovo okruzenje za razliku od njegovih prijatelja Apacha i Nginx.


Sto se tice perfomansi ne vidim znatnu razliku izmedju nginx i Hiawatha, sem sto je za nijasnu brzi od Apache koji je optimizovan do krajnjih mera. Ali da ne zalazim previse u strucne detalje slika ce objasniti sve opcije sa kojima raspolazemo:

(http://s30.postimg.org/jjkbj9i69/capture11.jpg)

Da bi se u kratkom roku adaptirali na koriscenje napravio sam tri mala demo snimka:

Hiawatha 9.5 installation script v0.4(+ php5-fpm,MariaDB)-part 1 (https://asciinema.org/a/9105)
Hiawatha 9.5 installation script v0.4 (setting vhost and phpmyadmin)-part 2 (https://asciinema.org/a/9106)
Hiawatha 9.5 installation script v0.4 (remove phpmyadmin and vhost,install wordpress,install phpmyadmin)-part 3 (https://asciinema.org/a/9107)

Na kraju dobijemo server sa sledecim podesavanjima:

(http://s2.postimg.org/c22ufd8zd/capture12.jpg)

Skriptu mozete preuzeti ovde https://gist.github.com/ZEROF/10743343.


Ili kratko upustvo za preuzimanje putem terminala:

Kod:
git clone https://gist.github.com/10743343.git settings;cd settings;mv hiawatha.sh /root;cd
chmod +x hiawatha.sh
./hiawatha.sh


Pozdrav !