Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Besplatni programi => Temu započeo: Pedja 15.05.2004. 08:01:16Naslov: Prikaz: Exifer 2.1.5 - obrada EXIF podataka u fotografijama
Poruka od: Pedja 15.05.2004. 08:01:16
Ovo je nezamenljiv program. Autor ga je na pocetku zamislio kao program koji sluzi kao EXIF editor a ispalo je nesto dost amocnije.

ZA neupucene, EXIF je protokol za upis podataka os nimljenoj fotografiju u samu JPEG datoteku. Tako sve bitne informacije uvek budu pri ruci. EXIF podatke upisuju digitalni fotoaparati i oni pre svega sadrze mnnoge tehnicke podatke u vezi snimka ali omogucavaju i neke uobicajene inforamciej kao sto je recimo kratak opis fotografije, podaci o autoru, autorskim pravima i slicno. Cestoje potrebno videti pa cak i uneti neke od ovoh podataka i za to ovaj program sluzi.

EXIFER je dobar zato sto pre svega podrzava mnogo varijanti EXIF protokola i pokusace da vam prikaze sto je vise moguce informacija. S druge strane, posto podataka ima mnogo, prikaz mozete da ogranicite na one koji su vam bitni ili interesantni.

Za polja koja mozete da menjate, omgucava snimanje predefinisanih vrednosti tako da prilikom popunavanja samo izaberete zeljeni sadrzaj koji treba da se upise.

BItna mogucnsot je da radi bekap EXIF podataka za sliku. To se moze raditi rucno ali i automatski pre pokretanja nekog programa za obradu. EXIFER ce da sacuva podatke a nakom zavrsene obrade pnovp ce ih upisati u fotografiju. Ovo resava problem sa progrmaima koji ne umeju da korsite EXIF i koji ga obradom uniste ili izmene.

MEdjutim, to nije sve, u ovom programu cete moci da uradite jos neke obrade fotografija koje su cesto potrebne kao sto je na primer da zarotirate sliku, ili upisete vodeni zig (potpis).

Progam je jednostavan za korsicenje i pregledan i omogucava vam da vrlo brzo prodjete veliki broj slika i sredite EXIF podatke u njima. Moja najtoplija preporuka.

Cena: besplatan, bes skrivenih ogranicenja
Internet prezentacija: http://www.friedemann-schmidt.com/software/exifer/