Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Bezbednost računara => Temu započeo: Pedja 24.03.2005. 16:41:12Naslov: Internet Explorer nesiguran
Poruka od: Pedja 24.03.2005. 16:41:12
Mikro Vesti, www.mikro.co.yu

Kompanija ScanIT: Internet Explorer je nesiguran
----------------------------------------------------------------------
Bezbednosna kompanija ScanIT objavila je saopštenje u kome se navodi da Microsoftov čitač Weba Internet Explorer nije bio bezbedan skoro cele prošle godine.

Radi se, tačnije, o neverovatnih 358 dana, a jedini period kada se IE po
mišljenju analitičara kompanije ScanIT mogao nazvati bezbednim programom, bio je od 12. do 19. oktobra. U tih nekoliko dana, korisnicima su bile dostupne zakrpe za sve poznate propuste u Internet Exploreru. Sa druge strane, konkurentski čitač Firefox, čiji je autor fondacija Mozilla, zbog sličnih propusta nije bio bezbedan samo 56 dana u prošloj godini.

Kompanija ScanIT je do pomenutih rezultata došla nakon istraživanja u kome je učestvovalo 195.000 korisnika koji su testirali svoje čitače Weba,
koristeći mrežni program za proveru, dostupan na Web lokaciji kompanije. Ako određenog dana nije bilo dostupnih softverskih zakrpi koje bi rešile uočene propuste, čitač bi za taj dan dobio oznaku "nebezbedan".

"To znači da je IE prošle godine bio rizičan za korišćenje skoro 98 posto vremena, što je previše, budući da je prošle godine u više od 200 dana zabeležena aktivnost nekog crva ili virusa koji su zloupotrebljavali 'nezakrpljene' računare", kaže Dejvid Mišo, glavni izvršni rukovodilac kompanije Scan IT.

Prema njegovim rečima, jedan od razoga za bolju efikasnost Firefoxa, mogla bi biti novčana nagrada od 500 dolara koju je organizacija Mozilla ponudila svakom korisniku koji prijavi ozbiljan bezbednosni propust u Firefoxu.

(G.B.)


Naslov: Internet Explorer nesiguran
Poruka od: hiphop 24.03.2005. 19:10:19
uu , bas odavno ne ukljucujem IE...