Oreska - Užice

KREATIVNI KRUG => Literarna sekcija => Temu započeo: Pedja 02.08.2005. 22:00:39Naslov: Pišite pismeno
Poruka od: Pedja 02.08.2005. 22:00:39
Primetio sam da je vrlo česta pojava nepoznavanja osnovnih normi pravilnog pisanja. Na internetu je to baš četo jer tekstovi izlaze ujavnost bez prethodne korekture. Evo nekih pravila koja treba poštovati:


- znakove interpunkcije teba kucati odmah iza poslednjeg slova u reči kojoj slede a iza znaka treba staviti znak razmaka

- ispred znaka za otvaranje navoda ili otvorene zagrade se stavlja znak razmaka i a iza sledi slovo, dok kod zatvorenog navoda ili zagrade važi isto kao i za ostale znake interpunkicje, ispred slovo - iza razmak

- oznake jedinica mera se kucaju sa razmakom ispred i iza oznake

- aritmetički znakovi se unose tako što se razmak stavlja ispred i iza znaka. To su znakovi + - x : =

- znakovi za procenat i promil se kucaju odmah iza broja na koji se odnose, bez razmaka

- na kraju reda se ne pritiska dugme Enter. Ovo dugme označava kraj pasusa i samo tada ga i treba kucati. Tekst u okviru pasusa će, ako je duži od jednog reda, biti automatski prelomljen u više redova.

- pasuse treba odvajati jednim praznim redom

- između dve reči treba kucati samo jedan znak razmaka

- prilikom kucanja teksta koristite sve znakove našeg ćiriličnog ili latiničnog pisma. ako koristite latinicu, nemojte kucati dj umesto đ.

- ako nemate mogućnost korišćenja našeg pisma, onda naša slova zamenite nešumnim varijantama: umesto ć i č koristite c, umesto ž koristite z, a umesto š koristite s. Umesto slova đ koristite dj. nemojte koristiti druge kombinacije.

- nemojte kucati znak nul aumesto slova o ili O i obrnuto. Nula i slovo O su različiti znaci i tako ih treba i unositi.


Naslov: Re: Pišite pismeno
Poruka od: ana_vangogh 03.08.2005. 00:23:53
Citat: "Pedja"
ujavnost


Mislim da se pise  U JAVNOST... :P heh, salim se, al eto kad mi vec zapade za oko, ali kapiram da se ovde ne prica o toj vrsti gresaka. Mislim da je crnje napisati NE sastavljeno sa glagolom, tipa NEZNAM, sto je cesta greska, nego O zameniti 0, i sl...    :wink:


Naslov: Re: Pišite pismeno
Poruka od: pega 03.08.2005. 01:46:08
Citat: "Pedja"
kucati znak nul aumesto
....
 :P
Ma ko ce to sve savatati , ja priznajem da sam uzas kad pisem , ali lose navike nemos' lako da iskorenis...uostalom zivot nije za pravila... :mrgreen:


Naslov: Pišite pismeno
Poruka od: ana_vangogh 04.08.2005. 00:51:07
jao pedja sta ti uradismo, bolje da nista nisi pisao... :) (ja se opet salim, samo da se ogradim, ako izbije verbalni sukob)


Naslov: Odg: Pišite pismeno
Poruka od: Vlada_RS 21.06.2007. 20:24:38

al


Kada ti vec isparavljas Pedju da i ja ispravim tebe nije "al" vec "ali", ako vec hoces "al" ide ti apostrof (') na kraju a ti to naravno nemas :)