Oreska - Užice

UŽICE => Lokalna samouprava => Temu započeo: Pedja 17.07.2006. 17:22:07Naslov: Posle izbora
Poruka od: Pedja 17.07.2006. 17:22:07
Zavrseni su izbori, a funkcija predsednika opstine je sada u rukama Demokratske stranke Srbije.

Staocekujete da ce sada da se desi?

Raspored snaga tri suprotstaveljanbloka u lokalnoj vlasti niej bas povoljan ni za jednu opciju. Radikali imaju znatan broj mesta ali su se unapred izjasnili da nece ulaziti u koalicije ni sa kim.

Postoje ocekivanja da ce doci do "kupovine mandata" izmedju druga dva bloka, kako bi jedan od njih mogao da ima vecinu.

Medjutim ono sto je nazanimljivije, ceka nas da vidimo hoce li silna obecanja kojima su gradjani uzicke opstine zasipani u predizbornom periodu, biti ostvarivana.


Naslov: Posle izbora
Poruka od: fandjo 19.07.2006. 00:04:16
Pa nisi valjda naivan po pitanju obećanja?
 Sjaši kurta da uzjaše murta ,kažu mudri starci :wink:


Naslov: Posle izbora
Poruka od: Pedja 19.07.2006. 00:34:11
Kada je politika u pitanju, nikada nisam bio naivan, ali je sada situacija prilicno zanimljiva.

S jedne strane DSS je izneo neka fantasticna obecanja iza kojih su stali mnogi, a sa druge strane, DS je izgubila ali prilicno tesno, sto znaci da iam dovoljnu snagu da, ako treba, pokrene neke slicne izborne procese, ali pre svega da proziva za neispunjeno.

Da se priemtiti da su ta obecanja predmet najveceg interesovanja od kako su izbori zavrseni. Interesantni su i medijima, i DSS koaliciji i DS koaliciji i niko ne prestaje da o njima govori.

Ono sto ja ocekujem, to je da ce neki nenadani izbori na republickom nivou da "ometu" DSS da ispuni obecanja.

Nije da navijam, ali bih voleo da se, pre svega zbog Uzica ta obecanja u sto vecoj meri ispune, jer nije obecavano nista sto zaista nije potrebno.

Trebaju nam i putevi, i vodovodi i gasovodi i sve ostalo sto su obecali. Siguran sam da se necemo buniti ako uspeju da nam naprave sve to sto su obecali, ili makar nesto od toga, jer sto god da naprave to sotaje cak i ako ih smene jer nisu sve ispunili, zar ne :)

Mozda Tihi i ispadne drugi Velja ili bar bude dovoljno u Veljovoj pozadini (kako god to protumacili) da se ogrebe da i Uzice dobije ponesto, a ne samo Cacak. :)


Naslov: Posle izbora
Poruka od: Pedja 28.07.2006. 00:32:06
Tihomir Petković, novi predsednik opštine preuzeo dužnost

Sarađivaću sa svima

Kampanja je sada prošlost: Tihomir Petkovića

Užice - Izborna kampanje je prošla i nadam se da će politike ubuduće biti manje, jer sada kreće lakši deo mog posla, a to je realizacija datih obećanja u izbornoj kampanji, posebno dela koji se odnosi na privredu, poručio je novoizabrani predsednik užičke opštine Tihomir Petković (DSS) nakon jučerašnjeg zvaničnog preuzimanja ove dužnosti.

Petković je, kao kandidat Vlade Srbije i ovdašnje koalicije DSS, G-17 Plus i NS, uz podršku Lige za Užice, SPS i PUPS, u drugom krugu vanrednih izbora za predsednika opštine pobedio Milomira Sredojevića, kandidata koalicije Najbolje za Užice (DS, SPO, SDP) uz podršku PSS, GSS, LDP i ASNS. Vanredni izbori su raspisani nakon opoziva prethodnog predsednika Miroslava Martića (DS), a na inicijativu Lige za Užice. Do Petkovićevog izbora, vršilac dužnosti predsednika opštine bio je Petar Ristović (SPO), predsednik SO, koji mu je juče predao dužnost i čestitao izbornu pobedu.

- Želim sa svima da sarađujem. Moraćemo se još malo baviti politikom, odnosno formiranjem vladajuće skupštinske koalicije, a razgovori o tome počeće tokom naredne sedmice - rekao je novinarima novi predsednik užičke opštine.

Upitan o novim kadrovskim rešenjima u opštini i opštinskom javnom sektoru, on je rekao da "predsednik opštine nema velikih ovlašćenja", jer kako je objasnio, "on jedino može da neposrednim imenovanjem izabere opštinskog menadžera i glavnog arhitektu".

- Za buduća kadrovska rešenja po predlogu predsednika opštine, potrebna je saglasnost skupštine i zbog toga je potrebno obezbediti odborničku većinu. Prema dogovoru koalicije DSS, G-17 Plus i NS, mesto zamenika predsednika opštine pripašće G-17 Plus - otkrio je Petković, ali je odbio da saopšti njegovo ime. Inače, ovu dužnost do opoziva prethodnog predsednika, obavljao je Milomir Sredojević.

- Ne mogu da kažem šta će pripasti DSS, jer je prethodno potrebno formirati skupštinsku većinu. Nije u pitanju da nešto tajim, već je pre bilo kakvih kadrovskih rešenja potrebno obezbediti skupštinsku većinu, objasnio je Petković, a potom dodao da će "najpre uputiti poziv za koalicionu saradnju DS, kao stranci", za koju je rekao da "ima najveći broj odbornika i najveći deo kolača u opštinskoj vlasti".

- Tokom prljave izborne kampanje koju je vodila DS bio sam razočaran, jer su išli na moju ličnost. Međutim, to je kampanja i ona je sada prošlost. Nisam osvetoljubiv, niti imam pravo da se ljutim, već moram da poštujem interese građana Užica, a to je razgovor sa DS - poručio je Petković, dodajući da se "od DSS, kao pobednika na izborima, očekuje da inicira razgovore o budućoj skupštinskoj koaliciji".

Na pitanje Danasa kako će biti rešen status Nove Srbije, jer ova stranka u užičkoj skupštini nema odbornika, a deo je koalicije koja ga je na izborima podržala, Petković je rekao da je dogovor da Novoj Srbiji pripadne mesto opštinskog menadžera, koju inače trenutno obavlja Branislav Mitrović, predsednik OO G-17 Plus, rekavši da o ostalim kadrovskim rešenjima nije bilo razgovora.

Na molbu da saopšti kako će, s obzirom na izmenjene stranačke tabore i pozicije, izgledati budući sastav Opštinskog veća, on je dodao da će i to zavisiti od buduće skupštinske većine.


Stranačko tumbanje

Novom predsedniku opštine biće potrebno mnogo umeća i političkog pragmatizma kako bi formirao novu vladajuću koaliciju u užičkoj skupštini. Od jedanaest stranaka, do izbora za predsednika opštine, većinu u užičkoj skupštini, koja broji 67 odbornika, činili su DS (15), SPO (7), DSS (7), GSS (4), G-17 Plus (4), SDP (3). Međutim, uoči izbora, DSS , G-17 Plus i NS formirale su koaliciju i Petkovića ponudile kao svog kandidata. S druge strane, svog kandidata imao je ostatak vladajuće koalicije (DS, SPO i SDP), kojoj su se u drugom izbornom krugu pridružili GSS sa četiri, PSS sa pet i LDP sa jednim odbornikom, što znači da ona poseduje prostu većinu, odnosno ukupno 34 odbornika. To ipak neće biti dovoljno za efikasan rad skupštine, koja je i do sada, iako sa komotnijom većinom, imala velikih problema s kvorumom, zbog čega povremeno nije mogla da odlučuje, a sednice su prekidane. U opozicionom statusu je, bar zvanično, samo SRS, sa svojih devet odbornika, dok još uvek nije jasna skupštinska pozicija Lige za Užice i SPS, koje raspolažu sa po šest odbornika, a koje su do ovih izbora bili u opoziciji, ali su u drugom izbornom krugu podržali Petkovića.

N. Kovačević


Naslov: Posle izbora
Poruka od: Pedja 31.07.2006. 05:30:34
http://www.danas.co.yu/20060731/hronika1.html#1

Predsednik Opštinskog odbora Nove Srbije Miloš Tasić javno se izvinio užičkoj TV5, zbog napada na ovu medijsku kuću

Stranka nema veze sa događajem, ja sam krivac

Užice - Predsednik užičkog odbora Nove Srbije Miloš Tasić, kao što je obećao u razgovoru za Danas, uputio je javno izvinjenje glavnom uredniku užičke TV5, zbog verbalnog napada na ovu medijsku kuću.
Užička televizija saopštila je da su 13. jula, uoči emitovanja centralnih vesti u 19 časova, u redakciju došla četvorica članova Nove Srbije, zahtevajući da u toj emisiji uživo gostuje Zoran Adžić, pomoćnik ministra za kapitalne investicije za zapadnu Srbiju. Objašnjeno im je da to u tom trenutku nije tehnički izvodljivo, ali da će u okviru iste informativne emisiije biti emitovano saopštenje ove stranke, povodom lažnih uplatnica, koje su, u završnici kampanje za izbor predsednika opštine, upućene delu građana Užica, a kojima se od njih traži da Ministarstvu za kapitalne investicije uplate po 7.600 dinara za "obnovu puteva koju je obećao ministar Velimir Ilić".

- Miloš Tasić, predsednik užičkog odbora Nove Srbije, reagovao je neprimereno i najvulgarnije vređao zaposlene u redakciji - saopštila je ova televizija i navela da neće pratiti aktivnosti ove stranke dok predsednik užičkog odbora ne uputi javno izvinjenje. Iako se incident dogodio 13. jula, užička TV 5 je navela da to nije objavila tokom izborne kampanje, kako Tasićev postupak ne bi uticao na izborni rezultat.

- Povodom događaja koji se odigrao u prostorijama TV5 upućujem javno izvinjenje glavnom uredniku ove televizije. Stranka Nova Srbija nema nikakve veze sa ovim događajem, koji sam lično ja izazvao, a takođe ni TV5, ni njeni zaposleni, koje izuzetno cenim. O uzrocima ovog slučaja ne želim da dajem nikakve komentare, navodi se u Tasićevom izvinjenju.

- TV5 uvažava izvinjenje dr Tasića i očekuje da će biti nastavljena dobra saradnja sa Novom Srbijom i drugim političkim strankama i apeluje na uspostavljanje tolerantne komunikacije sa svim učesnicima u javnom životu, izjavio je Danasu Predrag Kovačević, direktor, glavni i odgovorni urednik ove televizije.

N. Kovačević


Naslov: Posle izbora
Poruka od: Pedja 22.08.2006. 21:40:01
http://www.danas.co.yu/20060821/hronika1.html#1

Mesec dana posle izbora predsednika užičke opštine

Počeli pregovori o skupštinskoj koaliciji

Da li će Novoj Srbiji pripasti funkcija opštinskog menadžera, a G17 Plus mesto potpredsednika

Užice - Mesec dana od izbora za predsednika užičke opštine, novoizabrani predsednik Tihomir Petković (DSS), koga je uz podršku Vlade Srbije kandidovala kolicija DSS, G17 Plus i NS, a u drugom izbornom grugu podržali ga SPS, Lige za Užice i PUPS, počeo je pregovore s predstavnicima stranaka o formiranju odborničke većine u užičkoj skupštini.

- Razgovori nisu počeli ranije jer smo želeli da se nakon izbora smire političke strasti, a mnogi od sagovornika bili su na godišnjem odmoru, rekao je Petković. On je dodao da je već obavio razgovore s predsednicima opštinskih odbora DS i SPO i da će o tome razgovarati naredne sedmice sa ostalim strankama u užičkoj skupštini. Petković je istakao da "ima obaveze prema NS i G17 Plus koje su ga u koaliciji sa DSS kandidovale na izborima", a potom ponovio da je funkcija opštinskog menadžera pripala Novoj Srbiji, a mesto zamenika predsednika opštine - G17 Plus, te da bi o tome trebalo da se izjasne učesnici ovih pregovora.
Novi pregovori

- Prethodna kolicija je poljuljana jer smo u dva tabora išli na izbore za predsednika opštine, ali niko nije rekao da ona više ne postoji Od DS i SPO očekujem da se izjasne o tome da mesto opštinskog menadžera pripadne NS, a zamenika predsednika opštine G17 Plus i, ako to prihvate, da nastavimo koaliciju u postojećem sastavu. Ukoliko se ne dogovorimo, idemo u dalju priču, ali o detaljima pregovora nećemo jer bi to bilo nepristojno, poručio je Petković.

Istakavši da su mu socijalisti u drugom izbornom krugu pružili "samo programsku podršku", on tvrdi da sa ovom strankom nije bilo razgovora o koalicionoj saradnji, te da "nije siguran da su socijalisti spremni da uđu u vladajuću koliciju, ali da će i s njima razgovarati". Na pitanje novinara o budućem statusu Nove Srbije, jer ova stranka nema odbornike u užičkoj skupštini ali je deo kolicije koja je Petkovića kandidovala za predsednika, on je odgovorio da "menadžera postavlja predsednik opštine kao deo svog tima, a da je u nadležnosti skupštine izbor zamenika predsednika opštine".

Petković je dodao da će o koalicionoj saradnji razgovarati i s Ligom za Užice koja je podržala njegovu kandidaturu pošto je prethodno inicirala opoziv bivšeg predsednika Miroslava Martića (DS) koji je opozvan na referendumu 21. maja.

- Želim da formiramo stabilnu skupštinsku većinu i da zajedno, kao predsednik opštine koji ima podršku Vlade Srbije, radimo u interesu građana, poručio je Petković. Prema njegovim procenama pregovori bi trebalo da se okončaju do 16. septembra, kada ističe zakonski rok za zasedanje opštinske skupštine.

Inače, donedavno odborničku većinu u užičkoj skupštini činili su DS, DSS, SPO, GSS, SDP i G17 Plus, ali su DSS, G17 Plus, uoči izbora za predsednika opštine formirale koliciju sa NS i kandidovale Petkovića. S druge strane, ostatku kolicije DS, SPO, GSS, SDP, pridružili su se PSS i LDP, a njihovog kandidata u drugom izbornom krugu za predsednika opštine, Milomira Sredojevića (DS) podržao je i ASNS.

N. Kovačević


Naslov: Posle izbora
Poruka od: Pedja 24.08.2006. 01:26:34
http://www.danas.co.yu/20060823/hronika1.html#5

Pregovori o stranačkoj većini u užičkoj skupštini

Prethodna koalicija odbija razgovore o kadrovima

Užice - Predstavnici DS, SPO, PSS, GSS, SDP i LDP, saopštili su da "neće voditi pregovore sa predsednikom užičke opštine o kadrovskim rešenjima za pojedine funkcije u gradu, već će isključivo razgovarati u cilju normalnog funkcionisanja lokalne vlasti i rešavanju problema od interesa za građane".

Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštili da je formiran tim sa po jednim predstavnikom ovih stranaka za buduće razgovore sa predsednikom opštine, ali isključivo o problemima čije rešavanje je u interesu Užica, a ne o kadrovskim rešenjima i stranačkoj trgovini.

Reagujući na izjavu nedavno izabranog predsednika opštine Tihomira Petkovića (DSS), koga je na izborima kandidovala koalicija DSS, NS i G17 Plus, uz podršku Lige za Užice i SPS, a koji je saopštio da je započeo pregovore sa predstavnicima DS i SPO o formiranju odborničke većine u užičkoj skupštini, te da je mesto opštinskog menadžera pripalo Novoj Srbiji, a zamenika predsednika opštine G17 Plus, ove stranke navode da "takva kadrovska rešenja ne mogu da podrže".

Petkovićevo istupanje oni su ocenili kao "nekorektno, jer se o tome nije dogovorio sa sagovornicima iz DS i SPO".

"Time su iznete samo namere predsednika opštine, a ne mišljenja predstavnika odbora DS i SPO, čime se može stvoriti zabuna u javnosti da ove stranke podržavaju predloge predsednika o pomenutim kadrovskim rešenjima, ali i da je već dogovoreno formiranje nove većine u užičkoj skupštini", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih stranaka, koje ističu da ih "ne interesuju funkcionerska i direktorska mesta, pa ona ne mogu da budu predmet političke trgovine".

Predstavnici ovih stranaka podsećaju da je tokom inicijative za opoziv bivšeg i izbor novog predsednika, tadašnja skupštinska većina podeljena na dva politička bloka. Jedan su činili koalicija DSS, G17 Plus i Nova Srbija, koja je Petkovića kandidovala na izborima, uz podršku Lige za Užice i SPS, a na drugoj strani bili su DS, SPO, GSS, SDP, PSS i LDP.

"Bilo bi neprirodno da formiramo novu koaliciju sa dojučerašnjim koalicionim partnerima DS i G17 Plus koji su rasturili prethodnu koaliciju, a u toku izbora za predsednika opštine bili u koaliciji sa SPS", navodi se u saopštenju i zaključuje da će predstavnici ovih stranaka u skupštini biti konstruktivni i da neće opstruisati rad lokalnog parlamenta.

Raspored snaga

Od 67 odbornika u užičkoj skupštini, koalicija DS, SPO, GSS, PSS, SDP i LDP ima tesnu većinu od 35 odbornika. S druge strane, DSS ima sedam, G17 Plus - četiri, Liga za Užice i SPS po šest odbornika, dok NS nema predstavnike, tako da su pregovori o skupštinskoj većini novom predsedniku više nego potrebni. U užičkom parlamentu, SRS, kao najbrojnija opoziciona stranka, ima devet odbornika. Zakonski rok za zakazivanje sednice je polovina septembra, a novi raspored snaga mogao bi biti utvrđen tek nakon sednice.

N. Kovačević