Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Besplatni programi => Temu započeo: Vlad Dracul 25.03.2007. 00:31:14Naslov: Prikaz: Scribus
Poruka od: Vlad Dracul 25.03.2007. 00:31:14
Verujem da je neko od vas je imao potrebu i priliku da prelama tekst kako za potrebe web tako i desktop publishinga (internet ili kancelarijsko izdavastvo).. obzirom da Srbijom i dalje vlada piraterija za to se moze koristiti QuarkXpress ili pak deo Microsoft Office paketa - Publisher.. za kucne varijante piratske verzije ne predstavljaju veliki problem ali cim vase izdavastvo pocne dobijati iole komercijalnu notu dolazi se do problema sa licenciranjem - kontrole koje nam najvaljuju postavljaju pitanje koji ste program koristili za obradu/prelom teksta..

Nego dosta sa nekakvom uopstenom pricom o problemu da se vratimo temi i programu zvanom Scribus koji je izvanredan open source kako za desktop tako i za web publishing ali zadovoljice potrebe i profesionalnih izdavaca..
Interface i navigacija samog programa su veoma pregledni i logicki rasporedjeni. Rad je olaksan obzirom na cinjenicu da program funkcionise i na Srpskom jeziku.
Program radi na velikom broju OS - Linux/Unix, MacOS X, OS/2 i Windows.
Ispod modernog i korisnicki orijentisanog interfejsa, Scribus podrzava profesionalne izdavacke opcije kao sto su CMYK palete, separaciju boja, ICC menadzment boja kao i razne nacine kreiranja PostScript i PDF dokumenata.
Veoma bitan adut pored cinjenice da je potpuno besplatan  jeste i puna podrska razvojnog tima u svako doba na razne nacine - mailing liste, IRC kanal, Email, Wiki, ugovorena podrska i bugtracker.

Program i vise informacija o ostom mozete pronaci na http://www.scribus.net/
A ja se iskreno nadam da je informacija bila korisna za neke od vas..