http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/glas-javnosti-30-11-2007/umro-cekajuci-da-operise-srceTragična sudbina Miladina Jankovića iz Sevojna koji je dao krv više od 100 puta
Umro čekajući da operiše srce
Miladin Janković (55) iz Sevojna dao je krv više od stotinu puta, uz to organizovao je i 200 akcija dobrovoljnog davanja krvi, a prekjuče je umro u Sevojnu - čekajući da dođe na red da operiše srce!
Vest koja je juče prostrujala Sevojnom i Užicem i više je nego i rastužila i razgnevila sve koji su Jankovića znali.
- Bio je spreman da u pola noći ustane i ode u bolnicu i da krv. Humanijeg čoveka nisam upoznao, a evo kako je on završio - kaže jedan od Miladinovih prijatelja iz Sevojna.
Pre samo tri večeri, Janković se u kafani u Sevojnu požalio užičkom novinaru Zoranu Tmušiću šta sve preživljava.
- Bio sam na pregledima u Beogradu, snimili su mi krvne sudove i konstatovali da je operacija hitno potrebna, ali su mi rekli da na hirurški zahvat moram da čekam tri meseca najmanje pa do šest meseci. Kažem, dobro, doktore, ja nemam para i čekaću, ali zar moram baš toliko dugo da čekam, ja koji sam ceo život nekome pomagao i nekoga spasavao, a sad, kad treba da spasavam svoju glavu, meni nema ko da pomogne... Šta da kažem: zlo se piše i meni, ali i ovoj državi kad smo ovakvi. Nije to ljudski! Dok im valjaš - valjaš, kad im ne valjaš - šutnu te kao kantu! Predajem se, ne mogu više, srce me steže, a ova neljudskost me ubija. Evo, idem pet koraka, pa stanem da se odmorim - ispričao je Miladin pre tri večeri u kafani u Sevojnu, a onda otišao kući gde je sutradan ujutru umro.
- Umesto da su mu u Beogradu, kad su saznali da je dao krv više od sto puta i od čega boluje, posvetili svu moguću pažnju, otpustili su ga iz bolnice kao psa. Ovo je teška sramota za zdravstveni sistem Srbije - rekao je jedan od Miladinovih prijatelja juče na sahrani u Užicu.
Agencija SINA