Na moje pitanje zašto nisu policiji prijavili događaj, odgovorili su mi da su toliko bili uzmenireni, uplašeni i zgroženi, da su uleteli u automobil i odmah napustili ''najlepšu planinu u Srbiji''.
Upravo u ovom ''grmu leži zec''. U Srbiji je (na žalost) mentalitetom određena karakteristika da ljudi uvek nešto komentarišu, ali da ne deluju da se zaista nešto promeni. Tako na primer, komšija neće da prijavi komšiju muža koji fizički zlostavlja svoju ženu ''jer to je njihov problem'', preko zlostavljanja životinja, do najbanalnijih primera, poput bacanja otpadaka iz vozila u pokretu i dr.... Ogromna većina će da kažu: ''To treba prijaviti'', ali sami to neće uraditi.
Za svaku pohvalu je to što reagujete, makar i ovako, obzirom da je ovo javni forum. Međutim, Vaša prijateljica je trebala, kao očevidac događaja, da prijavi policiji događaj koja bi sačinila odgovarajući zapisnik i dalje delovala. U Srbiji je na snazi Zakon o dobrobiti životinja po kojem je takvo ponašanje tog čoveka prema životinji kažnjivo. Drugo, ono što možda ima još jači efekat, a što Vam je napisao kolega forumaš - Peđa, jeste napravljena fotografija ili snimak koji se mogao poslati medijima. Naravno, reakcija medija bi momentalno pokrenula reakciju vlasti (iako je po meni to loš redosled događaja, da u Srbiji prvo mediji dignu frku, a onda država interveniše, umesto obratno).
Čak me i iznenađuje reakcija Vaše prijateljice, koja kako kažete živi u Engleskoj. Jer tamo, obzirom na mentalitet stanovništva, da građanin vidi takvo zlostavljanje životinje momentalno bi isto prijavio policiji.
Ovako...događaj se desio tada (a verovatno bezbroj puta ranije i ubuduće), ostao neprijavljen, bez očevidaca koji bi izjavili šta su videli, a takođe otišli sa prelepog Zlatibora sa ružnom uspomenom.