Dakle, kao što samo ime kaže - skoro sam spreman da širokim narodnim masama ponudim besplatan host .iz.rs domena, kao i DNS zapis da bi isti mogao pravilno da se registruje.
Za sada još uvek popunjavam informacije o svemu na sajtu
www.newtesla.iz.rs, kako bi, onoga trenutka kada popunim sve, javno objavio da sve funkcioniše.
Za sada, stvari sam zamislio ovako:
-50 MB prostor na disku
-1 GB mesečnog prometa
-5 DNS zapisa (3 otpadaju na domen, www i webmail - dakle, dva slobodna)
-mail server sa antispam/antivirus rešenjem
-5 mail naloga
-webmail rešenje
-kontrolni panel
-html, xhtml, css
-FTP pristup
-precizna statistika posećenosti
-pristup određenim delovima sajta samo sa šifrom
-redovan bekap*
-bez obaveznih banera**
E sad, znam da se nekome ova ograničenja čine stvarno jadnim i bednim, ali - uz pravilnu optimizaciju, mislim da su veoma racionalna; ali, ako nekome zaista treba više mail naloga/prostora/protoka, zadržao bih pravo da lično ocenim da li dotičnome zaista treba više, pa shodno tome i odobrio više. Dakle, svakome bi bilo minimum ponuđeno ovo navedeno, ali bih odobravao i više, ako nekome zaista i treba.
**Baner ne bi bio obavezan, ali bi baš bilo lepo da me malo reklamirate na svom sajtu; takođe, moj baner na vašem sajtu bi umnogome uticao na odobravanje više prostora/naloga/čega već. Baner će biti gif, ili png, nikako flash.
*Bekap bi isključivo bio u svrhu ispravnog funkcionisanja servera, ili u prevodu - služio bi ispravljanju grešaka koje napravim ja, hardver i hakeri.
A sada tehnički deo:
-kontrol panel sa ISPconfig 2
-mail Postfix/Dovecot/procmail
-ftp proftpd
-awstats
-webmail squirrelmail - na srpskom
-bind9, na istoj mašini nažalost... ali u planu je još jedan ceo server, pa će biti balansiranja.
Dakle, komentari, saveti, i slično - sve je dobrodošlo