Pozdrav.
Vidi ovako, ja kuci imam svoj privatni link od 800m do jedne lokacije, radjen sa dva SXT5 lite uredjaja (600Mhz CPU), sto je u sustini isti hardware kao i Sexant, sem sto sexsant poseduje jacu antenu i vecu snagu wifi chip-a, sto na tvojoj daljini apsolutno ne igra ulogu, cak sta vise, kada budes radio podesavanje linka, verovatno ces morati da spustas wifi snagu da bi eliminisao shumove.
Posle mnogo podesavanja i optimizacije, sna mojim SXT-ovima, uspeo sam navise da izvucem 115Mbit TCP saobracaj u jednom pravcu, totalno je drugacija sitluacija sa UDP saobracajem, tu SXT izvlaci 250Mbit. Ako ces link koristiti za internet saobracaj onda ce ti 95% sabracaja biti unicast (TCP) saobracaj, tako da UDP testove nemoj uzimati kao merilo kapaciteta linka.
Vidi ovako, sto se saveta tvog kolege tice, ne bih se slozio sa njim, iz vise razloga:
1. Skuplja je varijanta, i to duplo skuplja.
2. Mnogo veci point of fail imas na opremi, posto ces imati pigtejlove, konektore, kablove, glavu antene (koja je sklona uticaju vlage), sa Sexantom nista od ovoga nece biti slucaj.
3. 433AH NEMA gigabitni port, samo 100Mbit.
4. Skoro da nema razlike u jacini hardware-a izmedju Sexanta i 433AH, Sexant def radi na 600Mhz a AH na 680Mhz, max CPU brzina sexanta je 750Mhz a AH800Mhz. S tim da sexant ima novi model atheros CPU-a od matorog AH, koji ima mnogo bolju optimizaciju.
5. Ne vidim razlog zasto bi sexant bio nestabilan na toj razdaljini, druga je stvar da pravis link od 15-20km pa da ti treba print fokus antena.
Moj predlog ti je, da ako mozes, izvuci tih 800 m sa optickim kabelom
. Druga opcija je, ako zelis veliki kapacitet linka, a pare ti nisu problem, onda uzmi Ubiquity AirFiber, sa njim garantovano prebacujes 900Mbit na tu daljinu, ili ako mozes negde naci polovne Motorala PtP300 uredjaje, oni propustaju oko 300Mbit.
Sexanti ce ti odraditi posao trenutno, ali znas i sam koliko se brzo povecavaju brzine korisnicima, tako da onda ces moras racunati, da za najvise godinu dana, dodajes jos jedan link.
Pozdrav.