Korsnik je ranjiv u smislu da ako napadac zna koji mu je IP onda moze da ga napadne - pr svega u smislu da zna koga napada te to znaci da a moze da znaci nacine na koje napad moze da bude efikasan. Tu je naravno i DDOS napad ciji je cilj da onemoguci svaku komunikaciju korsinika sa Intenetom.
Ip adrese sa naplacuju zato sto je broj adresa ogranicen, pa kome treba taj mora da plati cime se pre svega smanjuje broj ljudi koji se odlucju za korsicenje staticnih IP adresa i uglavnom se to svodi na firme kojima je to zaista potrebno zbog posla.
Svakog korisnika je moguce napasti, jer svako ima IP adresu kada se poveze na internet. Za staticne adrese razliak je samo u tome sto se zna kome pripadaju sto moze da znaci da se zna i koji racunar je zakacen i koji OS i koji serveri i koji firewall te je lakse napadti nego kada gadjas nekoga za koga ne znas sta ima kod sebe.
Trojancima se zarazavas tako sto pokrenes email, dl-ujes nsto sa interneta i ne postoji firewall koji ce te od toga zastititi. To je posao virus skenera. Firewall samo sprecava neovlascenu komunikaciju.
Kako se upada... mnogo pitas

Ali reci cu ti ovo. skro sam vrsio neko istrazivanje i utvrdio da 70% korsinika intenreta iz Uzica ne da nema zastien racunar nego ima otvorene racunare na koje se moze uci bez ikakvog posebnog alata i pristupiti svim podacima na hard disku, kao i registriju.
Zabluda je da provajder kontrolise i stiti svog korsinika. Provajder moze da korsiti neke tehnike koje otezavaju napade ali nijednaprovajder se nece obavezati da stiti korisnika. On uvek mora da se stiti sam.
Neke mrezne konfiguracije, kao sto je na primer Wirelss, po samom principu funkcionisanja (koriste se loalne IP adrese a Intenet pristup je obezbedjen preko rutera, obicno NAT) same po sebi u dobroj meri stite korisniek od nekih, pre svega direktnih napada sa Interneta, medjuitm ne stite ih od napada od strane drugih korsinika iste mreze kao i napada preko servisa kao sto je email, web, IRC, ICQ i slicno.
Osnova svake dobre zastite je dobro podesen racunar, softver koji je azuran i nema rupe, dobar firewall ili ruter koji radi i kao firewall, i zastita od trojanaca i virusa. Korisnik uvek mora sam da se brine o zastiti svog racunara i ne sme se oslanjati na spoljne zastite, to jest, mora se ponasati kao da ne postoje cak i ako postoje.