Pozdrav svima,
Dobrodosao..
speleo, Valjevo.. pretpostavljam da si iz 'Mande'.
... zanima me ima li speleologa u Uzicu, neki speleo klub?
Koliko mi je poznato, speleologija u Uzicu ne postoji ili barem ne u onom obliku kao kod vas u Valjevu ili u ASAK-u i SOB-u.
Rozomir Tomic iz Valjeva je bio u kontaktu sa nekim speleolozima iz Uzica, i koliko je meni poznato drzao kurseve.
Lokan.. drzao je on mnogo sto sta ovde, u Uzicu..
On je u stvari bio inicijator da se, negde sredinom devedesetih, formira speleoloska grupa koja bi bila iskljucivo posvecena speleoloskim aktivnostima. Za razliku od dotadasnje prakse da se u okviru nekog planinarskog drustva sporadicno obilaze speleo objekti (Potpec, Stopici, Megara), uglavnom po principu - udjes, izadjes i gotovo. To je otprilike bio period kada je i Borski 'Bradan' pocinjao. Svaka cast speleolozima iz Bora, oni su 'preziveli', a Uzice i uzicani su 'pukli'...
Steta za Uzice i karst u Vasem kraju da nema speleologa.
Ma nije steta.. ukoliko ne postoji ozbiljan pristup speleologiji i pozrtvovan rad onda bolje da ne postoje. Dosta mi je avanturista koji izmedju dva planinska vrha, tri skoka padobranom i cetiri ucesca na 'Veselom spustu' hoce da 'ubodu' i neku jamu pa da njihova referenc lista izgleda bogatija i sadrzajnija, a oni svojim metrima 'u visinu' dodaju koji metar 'u dubinu'...
Steta je, sto se nisi javio ranije pa da organizujemo neko zajednicko okupljanje. Imalo bi zainteresovanih mozda cak i na ovom forumu (mislim da je Top svojevremeno nagovestavao da bi rado isao pod zemlju
) a ujedno bi malo poradili na popularizaciji speleologije u nasem kraju.
(at)Pedja: Mozes li da ovo prebacis u 'Boravak u prirodi', bar dok speleolozi ne zasluze svoj podforum.
Nekako mi je neobicno da o ovome diskutujemo kod Sime 'splavara', mislim, svaka cast Simi ali ipak....
P.S. Unapred se izvinjavam ukoliko sam svojim izlaganjem nekoga uvredio ili mu povredio sujetu, ili ukoliko sam izneo netacne informacije. Jedva cekam da me neko demantuje.