Sve se da odraditi sa simple queues, nije nikakav problem. Recimo da ti je lokalna mreza na opsegu 10. 0. 0. 0/8, i recimo da internet hoces da ogranicis na 128k/64k, treba napraviti po dva simple queue pravila za svakog korisnika. Prvo pravilo bi se odnosilo na lokalni saobracaj, i u njemu bi osim target adrese (adresa korisnika na kog se odnosi pravilo), stajala i destination adresa, u ovom slucaju 10. 0. 0. 0/8, i tu ne bi postavljao nikakva ogranicenja. Drugo pravilo bi imalo samo target adresu, i imalo bi max limit na 128k/64k. Prvo pravilo za lokal mora biti iznad pravila za net, i mora biti ukljucen strict ordering. Evo kako to moze da izgleda, ovo je print iz terminala.
Code:
name="korisnik 1 lokal" target-addresses=10. x. x. x/32
dst-address=10. 0. 0. 0/8 interface=all parent=none direction=both
priority=8 queue=default-small/default-small limit-at=0/0
max-limit=0/0 total-queue=default-small
Code:
name="korisnik 1 net" target-addresses=10. x. x. x/32 dst-address=0. 0. 0. 0/0
interface=all parent=none direction=both priority=8
queue=default-small/default-small limit-at=0/0 max-limit=64000/128000
Ovo sam nasao na jednom forumu,i to je bas ono sto mi treba. . samo treba malo to doraditi i objasniti mi nesto. . pa ako je ko voljan pomoci. Ovo radi za podjelu interneta i sharing preko LAN kad je MikroTik u pitanju. . e sad ja bi to odradio preko WLAN znaci po ovome bi trebala samo ip adresa mreznog opsega od wlana i na isti nacin ju ogranicit?
jedino mi sad nije jasno sto je ovo 10. 0. 0. 0/8(ta destination adresa koja bi to bila kod mene. . znaci npr. ova 10. 41. x. x? Meni su adrese oblika npr. 10. 41. x. x/24. . pa ako moze par savijeta da prepravim ove kodove da rade kod mene ako je to moguce za wlan?
Hvala