Stvarno mi je zao sto ne poznajes i ne razumes stvari koje sam, eto izvinjavam se, zapoceo..... a dajes sebi za pravo da zakljucujes. Specificnost Uzica, grada sa oko 70000 stanovnika (!), je da se u glavnoj ulici ( citaj od trga do muzeja), obavlja oko 60% neprehrambenog maloprodajnog prometa, sto iziskuje koncentraciju poslovnog prostora na maloj putnoj distanci a samim tim pojacava traznju za njim a zatim i njegovu cenu. Ne bih se upustao u razmatranje pocetne cene placa na kome je izgradjen TC Pariz od 85 133 000,00 na licitaciji u decembru mesecu 2002 (!).godine......(izracunaj koliko je to tada bilo eura ..1euro=61,65 pa dodajte korektivni faktor za svaku godinu da bi od nominalne dobili realnu vrednost) i sve to da bi se samo dobilo mesto na kome ce doci do gradjevinske realizacije projekta TC Pariz uradjenog i usvojenog jos 1990-e godine. A projekat...... projekat je studiozno i pazljivo uklapajuci ga u ambijentalnu celinu kao sklad izmedju starog i novog, izmedju proslosti i buducnosti, izmedju onog sto jeste i sto se planira da bude, izmedju potrebe za poslovnim prostorom- onih kojima je potreban i potrebe za osuncanoscu OS "Dusan Jerkovic", koja je iza tog objekta, i kojom potrebom je uslovljena niska spratnost objekta a maksimalna u ovako uslovljavajucim okolnostima, gde se nudila disprporcionalna duzina frontalnog dela koja je da bi se razbila monotonija, presecena susticucim staklenim delom u dve celine oblozene mermernom vecnom fasadom sive umirujuce boje (predvidjeno trajanje je 100 godina), uklapajuci je u arhitektonsku ne odskacucu boju susednih gradjevina uradio dekan arhitektonskog fakulteta u Beogradu - prof. Mihailo Timotijevic. TC Pariz je segment uredjenja glavne ulice, do Muzeja, gde se planira jos jedan slican objekat, ispred kojih treba da se produzi ulica sa vec postojece tri kolovozne trake,( trecu traku ispred Pariza sada koriste, naravno nedozvoljeno, moja omiljena populacija- taxisti :x ) sa DRVOREDOM isped njih ( mozda i fontanom, kako Boki-88 lepo primecuje), a koja se moze gradjevinski definisati tek posle uradjenog objekta naslanjajuceg na TC Pariz , prema Muzeju i zapocetog osmisljavanja gradske pijace, sa garaznim prostorom ispod nje, jednostavno zbog visinske nivelacije puta.
Sto ce reci prostor ispred Pariza i prema muzeju, kao i na drugoj strani ulice, jos nije izgradjen prema definisanom projektu, tako da i sam Pariz jos uvek nije u ambijentalnoj celini koja je za njega predvidjena.
E sada, sto se trenutno stanje Bokiju-88 uopste ne svidja, ukus kao ukus........ Neukusno je o ukusu raspravljati.
"Ne treba biti specijalno pametan da shvatis da ce onaj pariz biti prazan" je Bokijeva -88 crna slutnja za Uzice. A evo zbog cega....U svakoj gradskoj populaciji u sadasnjem vremenu, ocekuje se da prosecno ima:1) oko 5% natprosecno bogatih ljudi, za Uzice se ocekuje oko 350 (puta clanovi njihovih porodica)-- i oni uglavnom manje kupuju u gradovima provincije, ne zato sto nece , vec zato sto nemaju zahtevani izbor 2) oko l5% srednje bogatih - 1050 ( puta broj clanova njihovih porodica 3) i ostali koji se uklapaju u prosecan licni dohodak na nivou grada od oko 17,500,00 din dakle oko 55.000 ljudi ne racunajuci nezbrinuta lica i socialnu kategoriju. Ukoliko trgovci- vlasnici lokala ne budu imali sluha za potrebe grada, pa budu prodavali delove za lokomotive, prometa nece biti, i Bokijeva se slutnja ostvaruje, u suprotnom potrosacka populacija postoji i ona ce sigurno pratiti svoje potrebe za kupovinom, trosice novac, ostvarivati promet i Pariz nece biti prazan... a ako i tada bude.... to je ona zlosutna slutnja Bokija 88...koja ce znaciti da se ovaj grad zove Bor, Majdanpek...... Dosadasnja statistika, najsvezija ovogodisnja kaze da uzicani ulaze u red prvih pet gradova po visini prosecnog licnog dohotka...ostalo zavisi od trgovacke dovitljivosti, uskladjenosti onoga sto se nudi i realnih i specificnih potreba....
Boki 88 ne razume (komentarise sa kulturno i nekulturno ?!) kada obrazlazem da se u gradu godinama nista znacajno ne gradi vec ljudi vode decu u Bg, da bi videli kran....i upusta se u malogradjansko utrkivanje i gnusanje prema Beogradu, koji je zvanicno proglasen za evropsku metropolu, i kome Boki-88 uopste ne nedostaje.... Sta li bi Boki 88 rekao za Moskvu koja ima 15 miliona ljudi, Instanbul sa 12 miliona, San Diego, LA, Rim, Pariz.....ne smem ni da mislim.
Bokiju 88 je jos smesnije kada pomenem akcenat uzicana i pri tome me ne demantuje nego dodaje da je odvratan, i opet gleda ka Beogradu, iako ne znam zbog cega to radi, uporedjujuci uzicki i beogradski akcenat.
Smatram da kao rodjeni uzicanin imam pravo da primetim da stari uzicani i njihove porodice , i ne samo oni, imaju i dalje pravilno akcentovane reci, kao i stari beogradjani i nihove porodice ( i ne samo oni), Posle boravka od 10-ak godina medju njima imam prijatelje i tamo i ovde koji upotrebljavaju najnormalniji a ne novoakcentovani recnik. Ne bih da citiram cega je posledica taj novoakcentovani recnik... osim na zahtev.
Kad pomenem carolije u gradnji, Boki 88 se opet zacudi i uprosti do bola svodeci sve na...imas pare- pravis, nemas pare-ne pravis. A upravo to sam i hteo da istaknem, znajuci da je po nivou spratnosti u TC Pariz cena po mkv bila od prizemlja 2.750 eura do II-og sprata sa 1200 eura, sto je cena uz ulicu Bulevar kralja Aleksandra u mrskom mu Beogradu. Pa u disproporciji kupovne moci poslovnih ljudi u Bg-u i koji ipak lakse to kupuju, i u Uzicu koji to teze kupuju, trebalo je ostvariti priliv sredstava za plac i gradnju, i uz neprodate lokale (ima ih podosta), zatvoriti finansijsku investiciju a pri tome ne upasti u zamku nemogucnosti izmirenja duga. Ovde je vazilo - imas jako malo a pravis... i to sam nazvao caroliom. Boki 88 ponovo banalizuje i potom pominje izvodjace koji rade ako imas pare,sto je ravno otkricu rupe na saksiji.
I na kraju DORETA hocu i tebi nesto da kazem ( a pre mene je rekao Toma Kempijski) :
"ODGOVORI bezumniku prema bezumlju njegovu
da ne misli da je mudar.
NE ODGOVARAJ bezumniku po bezumlju njegovu
da ne budes i Ti kao on"
Trudio sam se da odgovorim, ali ne nacinom bezumnika.
A razlog za sve ovo je moja ljubav prema Uzicu, koga obozavam, kome bih zeleo najlepse stvari, bogatstvo i napredak ovog sveta, i svim njegovim ziteljima,( jer ce i meni tada biti bolje) i tek vrativsi se da ovde zivim i radim shvatih da je to jako daleko... ali , ostaje moja vecna nada.