Link posta:
http://princessanna.blog.hr/arhiva-2006-12.html#1621827256ANNA i Ja
Ispovijest anorexicarke - 1. dio
Anna i ja se ne poznajemo dugo.
Tek nekoliko mjeseci.
Ispricat cu vam u nekoliko dijelova kako smo se upoznale...
Dobar dio zivota provela sam zarobljena medju kilogramima i slusala dobacivanja i uvrede na racun svog tijela.
Doduse, nitko mi nikada nije rekao da sam ruzna. Govorili su mi da imam lijepo lice, da sam slatka, ali sve je to uvijek nekako ostalo u sjeni jer na prvi pogled su se uvijek isticali moji preveliki bokovi, presiroka straznjica, ogormne grudi i trbuh.
Mrzila sam svoje tijelo.
Unatoc tome, imala sam decke, nekoliko ozbiljnih veza, mnogo prijatelja, voljela sam i bila voljena..
Imala sam bogati drustveni zivot, uvijek vesela i dobro raspolozena, spremna za akciju...
Zavrsila sam srednju skolu, glazbenu skolu, upisala fakultet...
Netko bi rekao - Savrseni zivot. Da, na prvi pogled.
Na drugi, bila je to maska - patila sam.
Patila sam jer nisam, kao i ostale cure mogla nositi, uske majice, pripijene traperice, nedajboze, suknje, minice......
U srednjoj skoli znali bi mi dobaciti koji put: "Ne vidi se ploca od tebe...!"
Ja bih zakolutala ocima i nabacila svoj lazni "kovasj**e" smjesak, ali duboko u sebi sam propadala od boli i tuge...
Nakon zavrsene srednje skole dosla sam na fakultet.
Veliki grad, mnogo novih ljudi - mrsavih ljudi, mnogo novih prijatelja - mrsavih prijatelja. Svi su mi se nekako cinili mrsaviji od mene... i sretniji...
Mnogo fast food-ova, pekarnica, studentskih menza = pizza za 3 kn, sladoleda za 1 kn i Milky Waya iz menze za 2kn...
Sve je to skupa rezultiralo viskom od nekih 20 kg.
Mrzila sam se!
Ja sam za sebe bila jedno VELIKO NISTA!!! NULA!!!
Dugo sam tako bila u depresiji i mrzila samu sebe, no jednog dana mi je prosviralo u glavi da ce tako ostati dok god sama ne promjenim nesto, a to nesto se dogodilo jednog ljetnog sparnog dana kada sam na vagi ugledala
ogromnu masnu brojku 80 i nesto sitno!!!!
To je bila prekretnica. Odluka je pala i rekla sam sama sebi:
"PRASICO DEBELA IDES NA DIJETU!!! ; IDES NA DIJETU INACE CES UMRIJETI OD DEBLJINE I INFARKTA!!!"
I tako je krenulo...
Pocela sam paziti sto jedem, kada jedem i u kojoj kolicini.
Pocela sam se vise kretati, pjesaciti, voziti bicikl...
Moji obroci su se sveli na 3 obroka dnevno:
- dorucak (voce, zitarice s mlijekom)
- rucak (varivo, riba, salata, light namazi, riblja pasteta, integralni kruh...)
- vecera (nesto skroz lagano, npr. pola integralnog kruga s jogurtom ili slicno)
Izbacila sam pizze, pomes-frites, cipseve, pohano meso, ogromne kolicine masti, cokolade....
Sve je bilo u umjerenim kolicinama...
Nakon nekog vremena veceru sam skroz ukinula i zamjenila je tek jednom bananom, jabukom ili vocnom salatom i to negdje oko 18 h...
Vladao je potpuni Red. Rad. Disciplina.
Prve rezultate sam vidjela tek nakon 2 mjeseca. Vec sam htjela odustat.
Mislila sam da mi je sudjeno da ostanem ogromna masna nakupina sala, no nesto mi je govorilo da moram ustrajati i da ce moj trud biti nagradjen.
Voznju tramvajem zamjenila sam pjesacenjem, liftove i pokretne stepenice zamjenila sam trcanjem uz obicne stepenice, uvijek sam isla u udaljeniju trgovinu, trenirala aerobik...
Malo po malo, i moji kilogrami su se poceli topiti.
Bila sam presretna i zadovoljna svojim zivotom, sobom i jer sam konacno radila nesto za sebe i za to sam bila nagradjena....
Proucavajuci knjige i internet izracunala sam da je moja idealna tezina 59 kg.
Odlucila sam: idem do 59! Nista me nece zaustavit!
Krajem sijecnja tezila sam 63 kg. Bila sam blizu cilja, no onda me jednog dana presjeklo u podrucju abdomena.
Zavrsila sam u bolnici.
Infuzija. Morfij.
Dva mjeseca infuzije i bolnice.
Operacija.
Djetetoterapija...
Uzrok toga: mrsavljenje, prebrzo mrsavljenje, prenagla promjena prehrane, nacina zivota, aktivnosti...
(Da napomenem: samo 2% ljudi ima takvih problema i komplikacija.
Ja sam jedna od njih... )
Po izlasku iz bolnice tezila sam 57 kg. Moj cilj je bio ostvaren. Dobila sam sto sam htjela. I vise.
Jesam, li bila zadovoljna? Jesam li rekla: dosta je! ?
NE!
Pomislila sam: "Jos malo..."