E, hajde, ako naletis na knjigu ove zene, a volis tzv. 'zensko pismo' (ma sta to znacilo), vjerujem da ti se (ako ista) nece previse ne dopasti:
Vedrana Rudan, 'Uho, grlo, noz'.
Ja knjigu nisam citao, ali je svojedobno pisala
fictionkolumnu u 'Feralu', sa istom glavnom junakinjom kao u knjizi, i bila je prilicno zabavna (ili 'zabavna') - bazicno-svakodnevna, ranjiva, s(at)ebana ali duhovita iskustva, razmisljanja i krokiji iz zivota jedne srednjovjecne zene u 'balkanskom' miljeu (Slijepa njihova).
Dijelovi intervjua iz 'Danasa' ('Vikend' izdanje za cijeli intervju; u jednom od 'Globusovih' int. me je bas odusevila):
U kom trenutku ste sirovo meso stvarnosti prepoznali kao svoju literarnu gradju?
- Pisem celog zivota. Bila sam novinar u udruzenom radu, radila sam za hrvatski radio i bila prvi novinar koji je dobio otkaz kad je Tudjman dosao na vlast. Novinari imaju zatvoreni cehovski krug i imam utisak da ne znaju mnogo o zivotu. Ja sam se citavog zivota borila za goli opstanak i to ne smatram hendikepom, vec trajnim izvorom inspiracije. Ni jedna jedina prica iz moje knjige nije izmisljena. Pisci koji za mene jesu izvor energije i radosti su Selindzer i Fante. U Hrvatskoj je moja citalacka publika raznovrsna. Pa ipak, najvise me citaju vrsnjaci moje dece.
Vasa knjiga otvara i novo poglavlje o tumacenju zenske seksualnosti i seksualnosti uopste. Kao da Vam je zasmetala i manipulacija na tu temu, stara koliko i svet?
- Postoji jedno vladajuce misljenje koje je potpuno netacno, a koje kaze: ako vas niko seksualno ne zeli, vi ne postojite. Ako muskarci seksualno ne reaguju na vas, vas nema. Tek si ljudsko bice onda ako seksualno uzbudjujes suprotni pol. Treba priznati da postoje i zene umorne od seksa i da ih muska erekcija jednostavno vise ne uzbudjuje. Ne razumem zasto bismo jedni druge vrednovali iskljucivo po tome kako se na nasu pojavu seksualno reaguje. Covek, ipak, nije zivotinja i ja ne pristajem na tu manipulaciju, jer nas ona gura u sledecu laz, a to je da su sve zene zrtve, a svi muskarci svinje. Forsiranje na seksu je samo skretanje sa teme. Morate imati seksualne odnose da biste bili srecni, u stvari znaci: jebi se, jer ionako nista drugo nemas od zivota. Drustvo vam kaze da morate imati ovakve noge ili onakav struk, drustvo vam kaze da morate svrsiti i raditi za pet stotina maraka.
http://www.danas.co.yu/***