Znaci ne mogu da prodjem sa jednim AP-om,mora dva koji ce da rade razlicite poslove (pitam zbog finansija jer su oni ipak najskuplji delovi opreme) a prvi uredjaj mora da bude i NAT router ako hocu da koristim vise racunara,znaci mislis na prvi AP koji ce biti klijent,i on ce takodje da vrsi routiranje u mrezi i da"deli"konekcije kompovima ako uzmem recimo dve IP adrese da mogu po dva istovremeno da budu na internetu,naravno sa po 128kb/s saobracaja ili koliko im vec dodelim!?
Ovo pitam zato sto se na slikama,a i po sturim objasnjenjima podrske,moze zakljuciti da oni postavljaju AP uz samu antenu,sa vrlo kratkim kablom do antene (sto je odlicno,jel da) i naravno na krovu/terasi sa nekako izvedenim napajanjem ili preko produznog kabla ili,verovatnije,preko POE-a,pa me zanima kako bi moglo i da li bi uopste mogao drugi uredjaj da bude AP/NAT ali
wireless router koji bih smestio nekako u cosak hodnika i koji bi onda slao signal po kuci i radio routiranje umrezenih kompjutera kako bi signal prolazio samo kroz zidove od obicne suplje monte nego kroz armiranu medjuspratnu konstrukciju,a da on sa AP klijentom bude povezan LAN kablom koji ide iz ove kutije u kojoj je AP klijent na slici
http://www.drimkomunikacije.com/pic/photos/ja%20i%20bajaa.jpg jer ne znam kako onda mogu samostalno da rade,a to je ono sto mi treba,ne da kupujem jos i polovan desktop koji ce da mi zvrji non stop po hodniku i na koji ce oni biti povezani,znaci mora biti samostalan sistem!?I da li ce moci da ide POE preko AP-a/wireless-a do AP klijenta,da nece biti prevelikih gubitaka da vidim da sprovedem neki produzni kabal od desetak metara do antene,
ako mora!?
Inace na slici je izgleda kantena,i to ona koju nudi NST za nekih 23 eura,sto sa postarinom izadje oko 2000 dinara,i sa malo kabla (ako je AP klijent u kutiji uz antenu ne treba mi vise od pola metra CFD200 kabla i recimo 10-ak metara LAN kabla) i sa dva AP-a/router-a da li mogu da prodjem za nekih 150-ak eura max!?Predlozi oko opreme su
veoma dobrodosli?
Zidovi mi i jesu najveci problem,jer ne mogu da busim nekoliko plafona da bih spustio po LAN kabal u svaku sobu,odnosno jako bi ruzno izgledalo,a da cepam zid pa da ih uzidam to tek nece liciti ninasta jer treba posle krpiti,molerisati... i ne isplati se uvoditi wireless ako ce troskovi za opremu i adaptaciju kuce da me izadju 400-500 eura,ja bih da prodjem za 150-ak eura ako moze i da to ispadne koliko-toliko estetski!?
Inace provajder su Drim Komunikacije koji su provajderi i za Svilajnac,Petrovac na Mlavi,Despotovac,Zabare... i oni su mi rekli da koriste Planet opremu,Yagi antenu,mada se na slici vidi da koriste i kantenu,uglavnom koriste usmerene i to je najbitnije i"neke kablove"(nemaju pojma ovi iz podrske,videcu tek kad dodju izvodjaci) pa ako mogu da biram bilo bi lepo da znam koji Planetov AP se dobro pokazao kao AP/NAT router/klijent (ili ako bas mora dva uredjaja onda koja dva koji bi mi odradili ovo sto sam zamislio,da ne ostanem samo na njihovom izboru jer oni zapeli da mora ovako sa AP-om i LAN kablom iako ja necu da cepam tolike plafone i zidove)!?
Za kraj izvinite na stvarno lamerskim pitanjima,wireless mi se cini kao dobra tehnologija za povezivanje a i za internet no ja ipak ne znam skoro nista o tome,samo nesto sto sam skapirao iz tekstova sa vaseg sajta i sa par foruma ali se tamo ipak 99% price svodi na dovodjenje wireless-a do desktop kompa ili na pretvaranje laptopa u desktop ogranicen na jednu prostoriju i sto gde je spusten LAN kabal sto meni nista ne znaci pa zato smaram ovoliko!
Pozdrav