https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Cuil konkurencija Google pretraživaču?

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Internet => Temu započeo: Ugljesa 03.08.2008. 23:50:55Naslov: Cuil konkurencija Google pretraživaču?
Poruka od: Ugljesa 03.08.2008. 23:50:55
Citat
(http://www.serbiancafe.com/lat/vesti/img/2008_29_07_konkurencija.jpg)

http://www.cuil.com/

U ponedeljak uveče je startovao novi internet veb pretraživač pod nazivom Cuil koji će, smatra autor Ana Paterson, ugroziti svetskog lidera Google. Google je 2004. godine kupio tehnologiju koju Cuil koristi pri pretraživanju, ali ju je Paterson poboljšala i sada ne namerava da proda novu verziju. Naprotiv, namerava da sa trona skine Google koji je napustila 2006. godine da bi napravila sveobuhvatniji i efikasniji veb pretraživač. Rezultat je Cuil koji ima investicioni kapital od 33 miliona dolara. Projekat je držan daleko od medija dok su Paterson, njen suprug Tom Kostelo i još dva bivša Google-ova inženjera - Rasel Pauer i Luis Monije, usavršavali traganje po internetu.

Cuil ima indeks od 120 milijardi veb stranica što je, kaže Paterson, bar tri puta više od indeksa koji ima Google.

Nema načina da se to potvrdi jer je Google pre tri godine prestao da objavljuje podatke o svom indeksu koji je tada sadržao 8,2 milijarde veb- tranica.

Izbegavši da oponaša metod rangiranja količine i kvaliteta linkova sa veb sajtova, tehnologija Cuila je drugačija: traga za sadržinom stranica, kaže Paterson.

I rezultat se na Cuilu prikazuje drugačije - u formi nalik novinskoj stranici, umesto kolone naziva veb linkova. Rezultati pretrage su na Cuilu prikazani uz više fotografija i sadrže „dugmad” na koja se može „kliknuti” da bi se saznalo više o traženom pojmu.

Cuil se nada da će privući korisnike i time što, kako obećava, neće zadržavati podatke korisnika o pretrazi ili „surfovanju” po internetu što Google čini izazivajući i šokirajući time zaštinike prava na privatnost.

U prvim satima rada Cuila serveri su zbog ogromnog interesovanja odgovarali na upit za pretragu sa: „Nema podataka zbog visokog opterećenja” (No results because of high load).

Cuil je prvi pretaživač koji je napravio bivši stručnjak kompanije Google, a verovatno neće biti poslednji jer Google ima gotovo 20.000 zaposlenih. (Beta)