https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Kako do ADSL-a?

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Internet => Temu započeo: MarKaba 16.10.2007. 16:43:25Naslov: Kako do ADSL-a?
Poruka od: MarKaba 16.10.2007. 16:43:25
Poštovani poznavaoci interneta,
potrebna mi je vaša pomoć da bih se naoružao znanjem i krenuo u osvajanje ADSL-a.

O čemu se radi?
Pošto moj stan nije imao mogućnost tel. priključka, telekom mi (nam) je ponudio uslugu PCM-a. Znači direktnu liniju jednog korisnika iskoristi da bi ubacio još nas trojicu. To je bilo pre 5 godina. Naravno da smo pristali, sve radi super, od nas 4 samo ja koristim internet i to WiFi. E sad, pre 2-3 meseca Telekom je rešio da našem gradu pusti ADSL, normalno da sam pojurio da se prijavim jer za 15€ umesto sadašnjih 256 imao bih 512, ali PCM, PCM, PCM ... pecnem mu ga svastikeeee.

I onda sam razmišljao, moj komšija, koji je stric direktora Telekoma ima ADSL i živi dva sprata niže ima direktnu liniju, pa zašto ja ne bih razgovarao sa direktorom da spliter postavi kod njih, a od njih do mene povučem kabal za ADSL modem.

Interesuje me:
- da li je ta linija od splitera do mene, sigurna (zbog njih) tj da ne mogu da ubacim ja moj telefon "da im ne pravim impulse" kako to oni kažu? Mad to meni ne pada na pamet, imam svoj telefon koji plaćam 10 i više puta skuplje od njih.
- Kolika je dozvoljena dužina tog tel. kabla, pošto znam da mrežni kabal može i do 100m, ali ja bih modem ipak kod mene , zbog napajanja i ostalog.
- U stani imam dva kompa u dve sobe i ASOUND AL1600-D Switching HUB. Da li bih mogao posle sa oba kompa na internet?

Ako se setim još nekog pitanja ja ću ga postaviti, ali ako mi niko neda pametan odgovor, onda ne vidim svrhu postavljanja drugih pitanja.--- ---
MK iz KM


Naslov: Odg: Kako do ADSL-a?
Poruka od: Pedja 16.10.2007. 18:07:45
U principu, ako trazis ADSL prikljucak, Telekom ce jednostavno da te prebaci na cistu liniju, a nekog drugog ce da ubaci na taj PCM.

Sto se tice toga sto si naumio, izvodljivo je. Trebalo bi da moze da se kod komsije stavi spliter, odvoji njegov telefon, a onda kablom ostatak dovede do tebe i uobde u ADSL modem. Kolko znam i posle splitera oba signala u  takvom obliku da se mogu voditi obicnim telefonskim kablom.

Tu ti je vise administrativni problem, komsija treba daprihavti da na njegovu liniju ide ADSL, ond arauni za ADSL ce dolaziti komsiji, a ne tebi, pa moras da ga ubedis da ces ih ti stvarno placati i tako to.

Ipak, najtacnije informacije ces dobiti u Telekomu.