https://forum.uzice.net Oreska - Užice : Internet - Poredjenje pretraživača - forum Uzicana - mesta: Uzice, Pozega, Arilje, Ivanjica, Kosjeric, Bajina Basta, Priboj, Prijepolje, Zlatibor - Cajetina, Nova Varos, Sjenica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Kalendar Gallery Contact Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: Poredjenje pretraživača  (Pročitano 920 puta)
Rašo
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Škorpija
Poruke: 3321


« poslato: 25.06.2007. 20:42:13 »

M I K R O


Bilo da tražite tekst, video zapise, slike, vesti ili lokalne informacije, na raspolaganju su vam brojne mogućnosti, a ne samo Google. Ispitali smo desetine pretraživača i ustanovili da neki od njih mogu konkurisati nesporno najboljem.
Pretraživači pokušavaju da pogode kada tražite fotografije i prikazuju ih zajedno sa uobičajenim rezultatima.
Nema mnogo zaštićenih naziva koji prerastaju u glagole, kao u rečenici: "Sinoć sam izguglao [popunite prazninu]". Izveštaj kompanije Nielsen/NetRatings iz januara ove godine pokazuje da je polovina upita u Americi tog meseca prosleđena preko Googlea. Drugi najpopularniji pretraživač Yahoo Search imao je dvostruko manje upita.

To nas dovodi do pitanja: da li Google zaslužuje sav taj saobraćaj ili živi od stare slave? Da li se korisnici usmeravaju na njega samo zato što i ne znaju za druge, potencijalno bolje pretraživače? Da bismo to saznali, uporedili smo Google s drugim velikim pretraživačima (Yahoo i Microsoft Live Search) i nekim malim izazivačima kao što su AlltheWeb, AltaVista i Ask.com, kao i s nekoliko desetina specijalizovanih usluga za pretraživanje, uključujući Blogdigger, Picsearch i TubeSurf.

Šta smo ustanovili? Google je zaista najbolji pretraživač, iako su dve usluge bile za dlaku bolje na testovima pretraživanja teksta. Googleov indeks se pokazao kao najprecizniji, najobimniji i najbrži. Bio je bolji i od skoro svih specijalizovanih usluga (onih što se oslanjaju na kategorije ili tipove datoteka, kao što su video zapisi, fotografije, vesti, Web dnevnici ili lokalne informacije).

Zahvaljujući nedavnim unapređenjima komponente za prenosive uređaje, Live Search je zauzeo prvo mesto na testovima pretraživanja lokalnih informacija, iako morate ručno posetiti optimizovanu lokaciju umesto da budete automatski preusmereni kada se prijavite preko mobilnog telefona ili nekog drugog prenosivog uređaja (detaljnije informacije smo predočili na dijagramima u ovom članku).

Imajući ovo na umu, možemo reći da je konkurencija žestoka i da bi Google trebalo da bude na oprezu. Njegovi konkurenti koriste inovativne alatke i dodatke za radno okruženje (lokacija Ask.com se u tome naročito ističe) i oni olakšavaju korišćenje, a uz to prikazuju relevantnije informacije od standardnih plavih hiperveza na strani s rezultatima pretraživanja. Svidelo nam se i nekoliko korisnih alatki za napredno pretraživanje.

NEDOSTIŽAN ŠAMPION?

Ako koristite Google i zadovoljni ste njime, onda nemate razlog ni da menjate pretraživač. Jednostavno rečeno, Google je odlična alatka za pretraživanje. On je bio pri vrhu na skoro svim testovima, uključujući standardno pretraživanje tekstualnih podataka, kao i pretraživanje video zapisa, slika, vesti, Web dnevnika i lokalnih informacija. Premda su se neke usluge bolje pokazale u specifičnim oblastima, samo je Google briljirao u svim testovima.

Početni skup testova obuhvatao je desetine opštih i specijalizovanih Web lokacija za pretraživanje; poslednja dva testa usredsredila su se na najbolje pretraživače u šest kategorija. (Upite i rezultate pretraživanja potražite na adresi find.pcworld.com/57020.)

Međutim, to ne znači da pretraživači koji su se loše pokazali na našim testovima nemaju dobre mogućnosti. Lokacija Ask.com zaslužuje pohvale za upotrebljivost i za pretraživanje fotografija, mada je na testovima pretraživanja teksta imala prosečne rezultate. Yahoo je bio dobar u većini kategorija, uključujući pretraživanje teksta i lokalnih informacija, ali je imao osrednje rezultate na testovima sa slikama i video zapisima.

Pored velikih pretraživača, tu su i desetine specijalizovanih Web lokacija za traženje slika, vesti, Web dnevnika i drugih specifičnih stavki. One su dobar izbor za određene upite. Primera radi, lokacije Superpages.com i Whitepages.com briljiraju u pretraživanju ličnosti. Metapretraživač TubeSurf, koji istovremeno pretražuje Google, MySpace, Yahoo i YouTube u potrazi za video zapisima, brz je način za slanje upita na više lokacija. Ipak, u većini kategorija, uključujući i pretraživanje video zapisa, slika i vesti, "velikani" su bili jednako dobri (a često i bolji) kao i specijalizovane lokacije.
Usluga TubeSurf za pretraživanje video zapisa kombinuje rezultate s lokacija Google, MySpace, YouTube i Yahoo.
Možda ste čuli da svi pretraživači daju iste rezultate, ali je malo istine u toj tvrdnji. Kada tražite najnovije vesti, možete očekivati vrlo slične rezultate. Ipak, na našim testovima su se rezultati znatno razlikovali, naročito prilikom pretraživanja fotografija, video zapisa i Web dnevnika. Kao primer mogu poslužiti fotografije: u potrazi za snimcima s karnevala Mardi Gras dobili smo vrlo raznolike rezultate, od amaterskih fotografija i mutnih slika koje bi, iskreno rečeno, mogle da potiču s bilo kojeg slavlja, do profesinalnih snimaka parade. Kada smo tražili neobičniji termin "windform", dobili smo brojne umanjene prikaze fotografija, od uređenih travnjaka do drvenih skulptura. (Mi smo, u stvari, tražili sliku muzičkog instrumenta s tim nazivom, a reč je o trubi dugoj preko šest metara.)

Pretraživanje Web dnevnika bilo je podjednako nepredvidivo. U jednom testu smo koristili reči Huffington Libby kada smo tražili članak iz Web dnevnika The Huffington Post o presudi bivšem pomoćniku iz Bele kuće, Luisu – Skuteru Libiju (tada je to bila najvažnija vest). Na pojedinim lokacijama za pretraživanje Web dnevnika kao što su Ice Rocket, Sphere i Technorati, rezultati nisu direktno vodili do traženog članka, već su ukazivali na tekstove iz drugih Web dnevnika koji su pominjali taj članak. Tada smo shvatili da neke specijalizovane Web lokacije treba zaobići, dok neke druge treba koristiti. Google je bio najbolji na testovima pretraživanja Web dnevnika, a pratile su ga specijalizovane lokacije Sphere i Blogdigger.

Pretraživačima smo dodeljivali tri poena ako je prva hiperveza u rezultatima vodila do traženog odgovora ili lokacije (ili ako se odgovor pojavio pri vrhu strane s rezultatima). Hiperveza do traženog odgovora u drugom ili trećem rezultatu donosila je dva poena, a kada se odgovor našao među prvih deset rezultata pretraživanja dodeljivan je jedan poen. U slučaju pretraživanja fotografija, kada se među rezultatima po pravilu pojavljuje više od deset umanjenih prikaza, jedan poen smo dodeljivali ako se tražena slika pojavljivala na prvoj strani. Ukoliko se traženi odgovor ili stavka ne bi pojavili na prvoj strani, pretraživač ne bi dobio nijedan poen.

Nekada smo tražili određene vesti ili članke iz Web dnevnika. Odgovore smo smatrali tačnim ako su sadržali tražene informacije – primera radi, na više lokacija su bile zastupljene fotografije Raderforda B. Hejesa, devetnaestog američkog predsednika.

U nekim testovima smo morali sami da odlučujemo. Web lokacija za prenosive uređaje, koja je zahtevala da unesemo tačnu adresu (na primer, "123 Main Street, Oak Park, California"), nije se pokazala dobro koliko lokacija koja je zahtevala samo unošenje grada i države.
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.162 sekundi sa 36 upita. (Pretty URLs adds 0.005s, 2q)