https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Provajderi da placaju autorska prava za muziku

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Internet => Temu započeo: Pedja 20.01.2003. 19:30:07Naslov: Provajderi da placaju autorska prava za muziku
Poruka od: Pedja 20.01.2003. 19:30:07
MikroVesti:


2. RIAA trazi da dobavljaci Internet usluga placaju muzicka autorska prava
----------------------------------------------------------------------
Predstavnici glavnih muzickih kuca u subotu su saopstili da ce traziti od telekomunikacionih kompanija i dobavljaca Internet usluga da plate autorska prava zbog toga sto svojim korisnicima omogucavaju pristup lokacijama za razmenu muzickih datoteka.

Ovakav zahtev je proistekao iz ocekivanja da ce se obrt u ovoj grani industrije dodatno umanjiti za jos 6% u toku 2003. godine, a za ovo se najvise okrivljuje Internet piraterija.

Muzicka industrija zeli da problem resi u korenu, a po njima koren su Internet dobavljaci.

"Mi smatramo da su Internet dobavljaci najpogodniji za naplatu prava", izjavila je Hilari Rouzen, izvrsni direktor Udruzenja americke muzicke industrije (RIAA), organizacije koja stiti autorska prava izdavaca u SAD, u svom govoru na muzickoj konferenciju Midem u Kanu. "Budimo realni, Internet dobavljaci su svesni da sve veci broj zahteva za uvodjenje brzih linija dobijaju upravo zbog zelje korisnika da preuzimaju muziku s Mreze". Rouzen je nagovestila da bi moguci scenario za naplatu autorskih prava bio da dobavljaci naplacuju odredjenu naknadu onim korisnicima koji koriste servise za razmenu muzickih datoteka.

Mario Mariani, podpredsednik Tiscalija, treceg po velicini evropskog Internet dobavljaca, odbacio je ovu mogucnost uz obrazlozenje da je taj postupak nemoguce sprovesti. Veze koje se ostvaruju u mrezama ravnopravno umrezenih racunara ne mogu se pratiti, a izmedju 30 i 60 posto ukupnog saobracaja odvija se na ovaj nacin. "Mi tehnicki ne mozemo da kontrolisemo ovakav protok, a samim tim ne mozemo ni da nasim korisnicima naplacujemo razmenu muzickih datoteka."

Najnovina inicijativa pomenute organizacije americke muzicke industrije ne cudi kada se ima u vidu da je ona podnosila tuzbe protiv svih servisa za ovakvu razmenu. ( (R.J.)