https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Sta je PING?

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Internet => Temu započeo: Pedja 18.09.2005. 11:51:44Naslov: Sta je PING?
Poruka od: Pedja 18.09.2005. 11:51:44
Koja god tema vezana za intenret protokole da se pomene, neizostavno je da se pojavi termin ping, pingovati i slicno. Mnogi ne znaju o cemu se radi.

Za pocetak, setite se Monti Pajton-ovaca i veliak masine koja radi, PING!

ping je komanda IP protokola koja primaocu nalaze da odgovori na nju i vrati posiljaocu sadrzaj koji je dobio u istom paketu. Koristi se za merenje brzine protoka odziva internet veza.

Kada primalac dobije odgovor na ping, moze da izmeri vreme koje je bilo potrebno da paket ode do primaoca i vrati se nazad. Ovo vreme se obicno meri u milisekundama (stoti deo sekunde).

Teoretski, kada kada bi bilo moguce sprovesti kabal kroz srediste zemlje na drugu stranu, ping izmedju dve najudaljenije tacke na Zemljinoj kugli ne bi mogao biti kraci od 85 ms. Razlog je sto elektricni signali putuju brzinom pa to rastojanj ene bi mogli da predju za krace vreme. Ako bi se kabal postavio oko zemlje, bio bi duzi, pa vreme pinga izmedju dve najudaljenije tacke ne bi moglo da bude krace od 133 ms. U realnosti to vreme je nesto vece.

ping je na racunarima obezbedjen kroz komandu ping (i na Unix i Windows platformama). Jednostavno na komandnoj liniji otkucajte

Kod:
ping adresa


i dobicete izvestaj o tome koliki je ping od vaseg racunara do racunara na odabranoj adresi (mozete navesti ip ili simbolicnu adresu).

Evo kako izgleda kada pingujemo nas forum:

Kod:

c:\>ping forum.uzice.net

Pinging forum.uzice.net [69.93.1.114] with 32 bytes of data:

Reply from 69.93.1.114: bytes=32 time=170ms TTL=48
Reply from 69.93.1.114: bytes=32 time=174ms TTL=48
Reply from 69.93.1.114: bytes=32 time=182ms TTL=48
Reply from 69.93.1.114: bytes=32 time=313ms TTL=48

Ping statistics for 69.93.1.114:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 170ms, Maximum = 313ms, Average = 209msOvo je rezultat komande ping pokrenute na Windows-u. Ona je us tvari izvrsila cetiri IP ping komande i prikazala rezultat za svaku. navaznija informacija je time kojapokazuje koliko je vrmena trebalo paketu da predje zadatu putanju. Ovo vreme zavisi od mnogo faktora tako da najcesce svako merenej daje razlicit rezultat. Zbog toga se vrsi ponavljanje kako bi se stekao utisak kolika je stvarna brzina.

Pod Unixom, komand aping salje ping pakete neprekidno dok je ne prekinete. Isti efekat pod Windowsima dobijate ako komandu ping pokrenete sa parametrom /t

Na kraju, komanda ping daje statistiku: broj poslatih paketa, broj primljenih paketa, broj izgubljenih paketa, najkrace, najduze i srednje vreme trajanjaping-a.

Ping za svako merenj vraca jos dva podatka. bytes pokazuje kolika je duzina ping paketa. Ova duzina se moze menjati i time meriti ponasanje veze sa razlicitim paketima. Drugi podatak je TTL, skraceno od Time To Live. Ovoje us tvari brojac. Kada se paket posalje TTL ima vrednost 255 a svaki prolazak kro neki ruter ga smanjuje za 1. Ako TTL dodje do vrednosti 0, prekida se njegovo prosledjivanje, jer se smatra da je paketpresao preko previse rutera. Ovo je u stvari zasita od mogucih petlji, u koje paket moze da upadne i da se u nedogled vrti izmedju nekih rutera.

Za sta vam ping moze koristiti?

Pre svega, tako najlakse mozete proveriti da li postoji veza izmedju dva racunara. Uradite ping na adresu racunar koji vas interesuje i ako veza postoji, dobicete izmereno vreme pinga, a ako ne postoji, dobicete odgovarajuci poruku. Obratite paznju da odredisni racunar moze da ima ukljucen zastitni zid (firewall) koji zabranjuje ping, pa ce vam ping vratiti poruku da odredisni racunar ne postoji.

Vaznija primena komande je u merenju brzine odziva veze. Time s emoze proceniti da li je veza ispravna, postoje li neka ometanja, neispravnost nekog uredjaja, kabla, konektora i slicno.


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: daffy 18.09.2005. 12:32:30
bravo pedja odlichno objashnjenje ; )


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: DJ_Uro_UE 18.09.2005. 21:38:06
Pa realno je shto je chovek ovo napisao... Verujem da mu je dosadilo da svima objashnjava ponaosob shta je PING... Ovo mu je najlakshi nachin da objasni svima...


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: pega 18.09.2005. 23:41:26
kenny pronadji se  :lol: kad ti zakasni malo chat na DC++ razmisli da li ces reci ''al mi pinguje''  :mrgreen:


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: daffy 19.09.2005. 15:43:05
hahahahahhahahahahahahhahaahahahahaha piguje mu medju ushima ; )


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: Драгољуб 19.09.2005. 15:43:39
Bravo Pedja, odlichnan post, pre svega zanimljiv da ga svako prochita. Ipak vishe ovakvih postova i oni koji slabije poznaju ovu oblast mogu malo da nauche..... :D


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: nemesis 20.09.2005. 12:10:01
zaboravljash da napishesh da se radi o ICMP paketu a ne o klasichnom TCP/IP paketu ... :)
kao i da nekad neshto nemozesh da pingujesh :) ... jednostavno nema echo-a :) ... a nekad ISP gasi icmp pakete da nadobudni korisnici nebi smarali neki remote (udaljeni) rachunar sa pingom :)

inache ... divan nachin da skinete nekog korisnika sa net-a :) jeste da mu gushite konekciju sa pingom :)

#ping forum.uzice.net  -n 10
shalje 10 pingova ...

#ping forum.uzice.net -l 1024 -n 10
shalje 10 pingova vece velichine ...

#ping forum.uzice.net -l 65500 -n 10
shalje 10 pingova najvece velichine ...
sa velichinom mozete da experimentishete ... :) ... neki sistemi ce odbiti ping tolike velichine .. to jest nece vratiti echo :) .. ali ce paket stici do udaljenog sistema ...

timu mu gushite mrezni interface i onemogucavate rad ...

kad pogledate realno ... jedna mashina i nemoze puno da pinga ... ali postoje distriburani napadi .. DDOS ... zapravo veoma je jednostanvo .. potrebno je zaraziti sto vec broj rachunara sa virusom ... :)) ... koji se sam uloguje na neki irc server u odredjeni kanal i od vas prima komandu .. zatim vi mu kazete damaltretira neki server i koliko puta ili koliko dugo :) ... e sad pomnozite napad sa 10 ili 100 ili 1000 ili 10000 rachunara ...
stvar je jednostavna .. ugushite ga :) ...

ako se nalazite u wifi mrezi...ping je pravi alat da skinete nekoga sa mreze... gomila malih paketa sitnih pingova ochash posla skida korisnika sa wifi-ja ... a takodje se koristi u varanju kod CS i ostalih igrica... :) .. sa nekog drugog rachunara pingate protivnika :))

josh jedna sitnica ... ako ste naprimer dial-up korisnik ... gomila pingova sa gushecim efektom ... moze biti shvacena do strane ROUTER-a vaseg ISP-a kao greshka na interface-u posle 1024-8192 greshka resetuje taj interface i izbacuje korisnika ... :) ... probano na MICA modemima koje koristi cisco :) .. sto opet koriste kod nas ISP :) ... itd...

prema tome :) ... ICMP i sam PING su veoma mocno oruzije ako znate da ih upotrebite :) ...

u sledecoj epizodi male radionice haos-a bitce reci od #netsh komandi po windows-om ... kako jednostano da prislushkujete na wifi mrezi sta ostali rade od web stranica do ICQ, MSN sa posebnim osvrtom na webcam i audio :) ...

:)
ps.... zalimo zbog pravopisnih gresaka  itd..


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: filler 21.09.2005. 09:55:30
Pun post smiley-a  :mrgreen:

Hvala za tu prvu informaciju o objasnjenju o ICMP-u. Svakako, svi su razumeli sta se pod tim podrazumeva i za sta je gore pomenuta skracenica. Echo? ISP? Vidis, ne zna svako sta je to, a posto je tema zapoceta kao neko uvodjenje i objasnjenje onda sve vezano za dodatne podatke mora biti u istom duhu, odnosno mora biti objasnjenjo prostim nestrucnim jezikom.

Ovo sve ostalo sto je napisano mnogo je prikladnije za neki drugi forum sa topicom "kako ugusiti link i onemoguciti korisniku dalji normalan rad", ipak bi radije voleo da ljudi koji posecuju forum procitaju nesto konstruktivno.

Sa druge strane, u jednom topicu mozemo da vidimo pozitivne i negativne stvari jedne komande ;)


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: nemesis 21.09.2005. 11:40:07
da :) ...
jednostavno imam naviku ubacivanja :) ... svuda kao i kucanja TRI TACHKICA :) ...

ne samo ping postoje raznorazno komande kojima mozete naneti zlo nekome  samo je pitanje zelje, potrebe i znanja...


Naslov: Sta je PING?
Poruka od: Pedja 21.09.2005. 11:46:22
Da ostavimo zle umove po strani, pa da pricamo o korisnim stvarima.