https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Upozorenje o PDF riziku

Oreska - Užice

RAČUNARI, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE i ELEKTRONIKA => Internet => Temu započeo: Rašo 06.08.2007. 11:39:13Naslov: Upozorenje o PDF riziku
Poruka od: Rašo 06.08.2007. 11:39:13

Kompanija koja se bavi email sigurnošću MessageLabs je upozorila da je u mesecu julu zabeležen porast spam poruka koje sadrže PDF fajl kao prilog i to za 20% u odnosu na jun. Kompanija takođe navodi da je spam na bazi slika činio 22% ukupne količine spama u proteklom mesecu. MessageLabs veruje da napadači koriste PDF fajlove jer oni lakše mogu da premoste antivirusne i antispam filtere kao i iz razloga što korisnici imaju veće poverenje prema ovoj vrsti dokumenata u odnosu na druge dokumente, čak iako im pošiljalac nije poznat. Ljudi imaju pogrešno mišljenje da je PDF zaključan dokument i stoga sigurniji od ostalih dokumenata koji dolaze sa raznim spam porukama.


Naslov: Odg: Upozorenje o PDF riziku
Poruka od: REE 06.08.2007. 14:35:11
Ne vidim kakav je rizik ovde u pitanju ? (ili mi je nesto promaklo ?)
Iz teksta sam zakljucio da se radi o spam-ovanju a ne o virusu.

Kad smo vec kod spam-a, jel upoznat ko kakva je uopste filozofija spamer-a ? Mislim, zasto to rade ?


Naslov: Odg: Upozorenje o PDF riziku
Poruka od: Pedja 06.08.2007. 15:36:59
Za sada nije primecen maliciozan sadrzaj u PDF spamu, ali nije nemoguce da se i to uskro desi jer PDF moze da ima akrivan sarzaj, pre svega JavaSCript ali takodje moze da kao objekte sadzi i druge programe.

Glavni razlog zasto spameri spamuju su pare, jer oni naplacuju svoj ucinak po broju poslatih poruka, a ovo je samo novi nacin da osiguraju da poslate poruke stignu tamo gde su poslate. Naime, sistemi za brisanje spama su postali prilicno dobri i umeju itekako detaljno da pociste klasican spam poslat kao email. Spameri su presli na PDF racunajuci da antispam tehnike ne tretiraju PDF.


Naslov: Odg: Upozorenje o PDF riziku
Poruka od: REE 06.08.2007. 15:52:54
Ma kapiram zasto se to radi kada su u pitanju stupidne reklame za sex,viagru,kredite i slicno (uzgred, po meni je to vise anti-reklama ali ajde), ali ne kapiram spam-ove koji imaju samo neki stupidan nepovezan tekst a takvih je (bar kod mene) sve vise i vise. Dakle ne radi se o reklami, samo neki tekst bez ikakvog (vidljivog) znacenja.

Sto se attachmenta tice, valjda je ljudima jasno da je otvarati attachment poslat od nepoznate osobe isto kao pustiti totalnog stranca u stan.


Naslov: Odg: Upozorenje o PDF riziku
Poruka od: Pedja 06.08.2007. 16:04:34
Spamere nije birga sta salju u spamu. Oni nalacuju po poruci. Sadraj evntualno mzoe da utice na cenu.

Oni koji placajus pamere, koriste prostu logiku da ako se na spam javi promil, onda je samo stvar toga koliko poruka treba oslati da taj promil bude znacajna cifra.