Oreska - Užice

ADMINISTRACIJA => Korisnički servis => Temu započeo: Pedja 25.08.2005. 22:19:22Naslov: Kako postaviti fotografiju na forum?
Poruka od: Pedja 25.08.2005. 22:19:22
Fotografiju pre svega treba skenirati ako vec nije snimjena digitalnim fotoaparatom. Nakon toga treba je optimizovati, tako da sama datoteka bude sto manje duzine a da fotografija bude korisna - da se na njoj vidi to sto je potrebno.

Detaljno uputstvo kako pripremiti fotografiju imate na http://www.datavoyage.com/dokumenti/webfoto/

Kada je fotografija pripremljena treba da je postavite na Internet, kako bi bila dostupna bilo kome ko zna gde se ona nalazi. Ako imate svoj sajt onda je to lako, samo stavite fotografiju medju ostale datoteke na sajtu.

Medjutim, ljudi uglavnom nemaju sajtove ili nemaju prostor gde bi sotavili fotografije. Za to su resenja sajtovi koji omogucavaju da na njima pravite sopstvene foto albume kao sto je www.fotopic.net ili http://www.photobucket.com/. Tamo otvorite nalog i mozete da postavljate sopstvene fotografije.

Kada je fotografija jednom postavljen ana intenet i mozete da je vidite iz svog browsera, kliknite desnim misem na nju i otvorite opciju Properties. Jedan od prikazanih podataka ce biti i puna adresa fotografije na Internetu. To iskopirajte pa na forumu, tamo gde hocete da ubacite fotografiju uukucajte:

Kod:

[img]http://wireless.uzice.net/img/uzicebezzice.gif[/img]


Naravno, adresu iz primer zamenite adresom svoje fotografije. Prilikom prikaza poruke, forum ce umesto ovog koda prikazati vasu fotografiju, ovako:

(http://wireless.uzice.net/img/uzicebezzice.gif)


Ne zaboravite, da fotografije koje stavljate na forum ne treba da imaju sirinu ili visinu duzu od 550 piksela.

Ako je fotografiaj koju zelite da postavite veca od zadatih mera, onda je nemojte stavljati na forum, nego stavite link do fotografije koji ilustrujte smanjenom malom slicicom, na sledeci nacin:

Kod:

[url=http://wireless.uzice.net/][img]http://wireless.uzice.net/img/uzicebezzice.gif[/img][/url]


Sto ce kao rezlutat dati ovo:

(http://wireless.uzice.net/img/uzicebezzice.gif) (http://wireless.uzice.net/)

Ako kliknete na sliku, otvorice vam se zadata adresa u novom prozoru. NAravno, i u ovomprimeru zamenite adrese odgovarajucim. u URL ide adresa koja treba da se otvori na klik a u IMG ide mala slicica.

Na samom forumu, prilikom pisanja poruke omate imate "Dodatne opcije". Kliknite na to i otvorice vam se meni s anizom opcija medju kojima su i opcije za postavljanje datoteka uz poruku.

Prva opcija je dijalog Attach a File koj omogucava da datoteku stavite na neki od javnih file share servisa. Jedan od servisa na listi je ImagShack.us koji je servis za deljenje fotografija. Ako ste datoteku smanjili na potrebne dimenzije onda je izaberite kroz opciju Browse, izaberite ImageShack.us kao host i kliknite na upload. Fotografija ce biti poslata na servis a vama ce biti prikazana lista linkova na sliku za razne namene. Iskopirajte poslednji (Direct link to image) i upotrebite ga u poruci kao sto je vec opisano.

Ako sliku niste smanjili i optimizovali onda je nemojte birati u formularu za dodavanej sliek, vec samo iaberite ImageShack.us i kliknite na Upload. Otvorice vam se forular na tom sajtu za unos slike koji ima dodatne opcije za podesavanej velicine i optimizovanje fotografije.

Ovo je preporuceni nacin slanja fotografija.

Ako hocete da zakacite neku mali sliicu ili datoteku uz poruku, forum obezbedjuje nesto prostora svakom korisniku da datoeku posalje na sam forum. Za to korsitite opciju Attach. Obratite paznju da vam je prostor i broj zakacenih datoteka, zbog ogranicenog prostora na serveru, ogranicen. Kada posaljete sliku na ovaj nacin. Snimite poruku i videcete na dnu link(ove) ka prikacenim datotekama. Prekopirajte adrese tih linkova, modifikujte poruku i umetnite objasnjeni kod za umetanje slike korsiteci iskopiranu adresu.


Naslov: Kako postaviti fotografiju na forum?
Poruka od: black_angel_421 25.08.2005. 22:34:33
Hvala , Pedja!
Pedja Pedjaaa.... (http://link-to.mysmilies.info/happy/laola02.gif)


Naslov: Kako postaviti fotografiju na forum?
Poruka od: أحدث الأرق من النو 26.08.2005. 01:16:12
hahahhahaha... e Pedja objasnjenje je extra! :D
Andjelak.. smajli je mislim.. odradio svoje!!!


Naslov: Kako postaviti fotografiju na forum?
Poruka od: soda 26.08.2005. 02:51:14
A kako ja da ubacim te sugave pokretne i velike i lepe smilere....?


Naslov: Kako postaviti fotografiju na forum?
Poruka od: jelenica_ue 26.08.2005. 03:54:43
pa napisao je Pedja gore! na nekom linku sa smiliima esni klik , copy image location i paste izmedju IMG tagova ... isto kao i neku drugu sliku sa neta