https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - "Pilad" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 22.03.2007. 12:58:46Naslov: "Pilad" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Poruka od: Pedja 22.03.2007. 12:58:46
http://www.danas.co.yu/20070322/kultura3.html#2

Gostovanje NP Užice u Beogradu

"Pilad" u JDP

Užičko Narodno pozorište 24.septembra od 20 sati, na Velikoj sceni JDP, igraće komad "Pilad" Pjera Paola Pazolinija (1922-1975), kontroverznog italijanskog filmskog reditelja i književnika, u režiji Andrea Paćota, italijanskog reditelja sa zavidnom medjunarodnom reputacijom. Ovaj sofisticirani komad, baziran je na teatru reči, uz upotrebu savremenih teatarskih formi i multimedijalnih izraza i podržan originalnim scenskim dizajnom Mie David Zarić, a posebno muzikom Rolanda Makrinija, italijanskog kompozitotra i neobičnim kostimima Snežane Kovačević. Dramatizaciju i prevod uradio je Jovan Ćirilov, a u komadu igra kompletan ansambl užičkog pozorišta.

Komad je premijerno izveden u užičkom pozorištu 28. marta prošle godine, kao veoma uspešan zajednički projekat Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i NP Užice, uz podršku La MAMA teatra, čije je sedište u Njujorku, koji je osnovala Elen Stjuart, predvodnica eksperimentalnog pozorišta u svetu. Ona je tim povodom boravila u Užicu i nakon premijere ocenila da je tim komadom "užički ansambl učinio pravi podvig". U tekstu, napisanom šezdesetih godina prošlog veka, kroz odnose antičkih likova Pilada, Oresta i drugih, smeštenih u savremeno doba, analizriaju se teme o ljubavi, individulanosti, društvu, slobodi, demokratiji, istorijskim ciklusima koji se neprekidno smenjuju. Tekst je veoma aktuelan i zbog naše dezorijentisane sadašnjice, pa Pazoilinijevo "gostovanje" u Užicu nije slučajno, jer zbog čega bi si se hor u prologu pitao: "Da li znamo šta drugo, osim da čekamo novu vlast?" Ipak, ovaj komad ne bi se mogao svesti samo na politički tetar, već je to samo jedan njegov sloj koji je iskorišćen kao sredstvo da se jedinstvenom pozorišnom estetikom ponude univerzalne ljudske vrednosti, emocije i njihov sukob sa razumom.

Posebnošću ostvarenih uloga pažnju privlače Vahidin Prelić, koji je za ulogu Pilada nagrađen na prošlogodišnjem Interancionalnom festivalu u makedonskom grdiću Stobiju, Igor Borojević kao Orest, Tanja Jovanović u ulozi boginje Atene i ostatak ansamla, koji je ovim projektom dokazao da je uhvatio "kopču" sa savremenim tendencijama u evropskom teatru. Inače, ovo je prvi put da se neki Pazolinijev komad igra u srbijanskim pozorištima, a njegova uspešna realizacija preporučila je užički ansambl za učešće na ovogodišnjem Pozorišnom bijenalu u Veneciji.

N. Kovačević