https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Atelje Varan u užičkom Revoltu

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 08.08.2006. 12:26:34Naslov: Atelje Varan u užičkom Revoltu
Poruka od: Pedja 08.08.2006. 12:26:34
http://www.danas.co.yu/20060808/kultura1.html#5

Atelje Varan u užičkom Revoltu

Revija autorskog filma Ateljea Varan iz Beograda, uz prezentaciju tog udruženja filmskih stvaralaca dokumentarnog filma, biće održana od 8. do 10. avgusta u kafeu Revolt u Užicu. Biće prikazani filmovi "U međuvremenu" (Sara Stojković), "Igra" i "Dan mladosti" (Jelena Jovičić), "Školice" (Srđan Keča), "Hot line" (Dragan S. Nikolić), "Vest" (Iva Kljakić), "Otkucaji" (Rajko Petrović), "U kutiji" i "Sam, sam, sam da nisi" (Mihajlo Jevtić), "Kiselo i slatko" (Marija Asanović) i "Preko" (Barbara Tolevska).

Atelje Varan Beograd osnovan je posle radionice renomirane pariske institucije za dokumentarni film Ateliers Varan, održane u proleće 2004. godine, tokom koje je 11 mladih filmskih stvaralaca snimilo 11 filmova i, motivisani entuzijazmom tog projekta, odlučili da formiraju sopstvenu asocijaciju. Objavljeno je potom DVD izdanje njihovih filmova titlovanih na engleski, a ta ostvarenja učestvovala su i na mnogim svetskim festivalima: Filmskom festivalu u Motovunu, Dokart Dokumentarnom filmskom festivalu u Lajpcigu, Shadow (Amsterdam), Alternative Film/Video Festivalu (Beograd), Zagrebačkom filmskom festivalu i Cinema du Réel (Pariz)...

Novembra 2004. godine, zahvaljujući pomoći Evropske agencije za rekonstrukciju i Francuske ambasade u Beogradu, autori Ateljea Varan Beograd snimili su seriju od osam dokumentarnih filmova pod zajedničkim nazivom "Srbija Vérité". Osnovne karakteristike radova Ateljea Varan su težnja ka što bližem kontaktu sa ljudima, potpuna iskrenost u prilazu temama, osećanjima i shvatanjima junaka filmova. Autori Ateljea Varan protive se televizijskim reportažama koje se predstavljaju kao dokumentarni filmovi, smatrajući da gledaocu pružaju banalizovan, površan, često i opasno pojednostavljen pristup veoma složenim temama. Ciljevi Ateljea Varan su jačanje one škole dokumentarnog filma koju karakteriše antropološki pristup baziran na podrobnom, dugoročnom istraživanju koje odražava kompleksnost života i izabranih tema, odnosno razvoj nezavisne dokumentarne produkcije koja bi pomogla menjanju filmske i televizijske scene u Srbiji i regionu, predstavljanjem svežih sadržaja i snažne etike.

Sajt Ateljea Varan Beograd je www. varan.org.yu, a gostovanje u Užicu organizovano je u saradnji sa Otvorenim putem E-761.