Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Oreska - Užice
Prijavite se sa korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
 
ARHIVA
   Početna   Pomoć Pravila Pretraga Gallery Prijavljivanje Registracija  
IZBORI: NAJFORUMAŠ I NAJFORUMAŠICA GODINE
AKCIJA: SVI UŽIČANI NA JEDNOM MESTU!
Za užičke nekomercijalne organizacije i ustanove besplatno...
Stranice: [1]
  Štampaj  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Autor Tema: bio jednom jedan muzej  (Pročitano 5538 puta)
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« poslato: 10.02.2007. 06:46:57 »

secam se kada sam bio mali oni silni mitraljezi okaceni po ogradi na ulazu u muzej delovali su mi fascinantno, sad vec ni ne znam cemu je posvecen taj muzej i kakve su mu opste kulturno, vaspitne istorijiske vrednosti, tj. sta je uopste u tom muzeju? cak nisam ni znao da muzej radi, a oni ne zanju sta ce sa direktorima  smile

Политика ONLINE на дан: 9.2.2007
  Куда иду смењени директори
У Народном музеју у Ужицу запослени не желе да донедавни директор, политички постављен па смењен, ту остане да ради и траже да га збрине општина  
  
Ужице – Једна политичка странка је пре две године одредила кандидата (и још економисту) за директора Народног музеја и општина га је тада на то место поставила. Збиле су се, затим, политичке промене, дошла је нова локална владајућа гарнитура и сменила тог директора, те довела другог. Смењени директор жели да остане да ради у музеју, отворио је током директоровања себи радно место менаџера, али га запослени сада неће. Није човек из музејске струке, кажу, па општини пишу да му она нађе неко место, тим пре што, додају, на врата Музеја куца више младих стручних кадрова.

Догађа се то управо у Народном музеју у Ужицу, а прича је могућа свуда. И може да послужи као пример опште недоумице: шта чинити са кадровима, доведеним на таласима политике, када им истекне руковођење. Да ли их задржати да раде у установи коју су водили, уз могућу опасност да се честим директорским сменама број запослених (свуда већи од потреба) нагомила. Или таквом кадру сурово рећи „до виђења”, па препустити странци која га је довела да о његовој егзистенцији размишља. У законским одредбама тешко ће се наћи одговор на ово питање, па живот ситуације решава.

И све се то компликовало у ужичком музеју. Смењеном директору Живану Радовановићу, кадру Српског покрета обнове, оба синдиката у овом музеју, и Самостални и УГС „Независност” (а у њима је 90 одсто запослених) замерају да је у време директоровања „својим радом и понашањем стварао негативну, непримерену радну атмосферу, на шта су упозоравали појединци из колектива, чланови Управног и Надзорног одбора”. Осим тога, по речима председника организације Самосталног синдиката у музеју, вишег кустоса Милоја Мандића, не постоји економска оправданост отварања новог радног места менаџера у култури.– Противимо се да он буде на месту менаџера, јер док је он обављао посао директора направио је, без икаквог знања запослених и синдиката, нову систематизацију радних места са тим звањем менаџера. Упозоравали смо својевремено преко надзорног органа и о томе како руководи установом, како дисквалификује рад стручњака у музеју, како се односи према музејској имовини. Не може област културе да буде маневарско поље за запошљавање „заслужних” политичара, за лоше кадровање, победу странчарења над струком. преко Музејског друштва Србије више пута смо иницирали да се у закон унесе институција јавног конкурса при избору директора, да о томе одлучује струка, али ништа, а возови пролазе – каже Милоје Мандић, додајући да за људе који нису из струке политички долазак треба да значи и политички одлазак. Уз опаску да, ако се бира менаџер музеја, то треба урадити јавним конкурсом, па најбољи кандидат нека буде изабран.

Од запослених у установи смо још чули да је, у оваквим околностима, тренутно тешко наћи где ће Радовановић да седи, у којој канцеларији у згради музеја. Једни неће са бившим директором, други кажу да су канцеларије пуне, свуда их је по троје, и да нема места. Веле, нашло му се неко привремено решење у приземљу зграде. У сваком случају, већина није тренутно расположена за сарадњу са бившим руководиоцем.

Управо ту, у приземљу музеја у тесној просторији крај директорске канцеларије, затекли смо Живана Радовановића. Он, међутим, није хтео да било шта каже о свему што се, поводом његовог радног места, сада догађа у музеју. Упутио нас је да оно што нас занима сазнамо од новог, недавно именованог в.д. директора музеја Блажа Чубрила.

Нови челник установе Чубрило, ужички професор историје, тек је сазнао за писмо двају синдиката упућено општини. Ипак, за њега дилеме око статуса његовог претходника нема.

– Радовановић је добио решење за радно место менаџера културе, са одговарајућим коефицијентом, по званичном правилнику о систематизацији послова у музеју – објашњава Блаже Чубрило. – То је готова ствар и он ће тај посао радити. Што се тиче смештаја, у којој ће канцеларији бити, у току је прерасподела канцеларијског простора у установи, па ће се и ово питање решити. То што синдикати имају друкчији став, то је њихово право.

Чубрило се ипак слаже да политичко постављање директора доводи до оваквих ситуација, да партијска кадровања поготово на локалном нивоу, не воде рачуна шта ће бити с тим људима кад им прође мандат. Кључни проблем је, по њему, у законским актима, па тако има установа у којима ради неколико бивших директора.


Б. Пејовић
[објављено: 09.02.2007.]  

 
 
 
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
shadow
Berkut
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Blizanci
Poruke: 1916


_Berkut_


WWW
Najforumaš 2007
« Odgovor #1 poslato: 10.02.2007. 07:49:21 »

Pa znas kako, meni su pre koju godinu dosli neki rodjaci iz nekog sela iz okoline Valjeva, pa su mi od celog uzica trazili da im pokazem muzej i to onaj levi. I a ja sam tamo zadnji put bio u osnovnoj skoli i nisam znao ni jel to radi. I onda mi tamo dosli, usli, a ona zena nas gleda iz one portirnice nas gleda zacudjeno kao "sta vi tu ocete?" a ona portirnica je sva prasnjava, nacickana prasnjavim razglednicama iz osamdesetih. I naravno da smo sami gledali muzej i ono sve je neodrzavano i kao da su ga ostavili onako pre sto godina, ali opet, otvoren je bio za posetioce. tako ti je taj muzej. A ona desna zgrada je etno muzej i on je sredjen.
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #2 poslato: 27.03.2007. 19:31:35 »

Помирење кокарде и петокраке
У ужичком музеју спрема се нова поставка из 1941, у којој равноправно егзистирају равногорски и партизански покрет  
  http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpics/N_iuYC562boP08wPQln0VzX08oMMmqzZdoNOg.jpg
Богић Красић у преуређеној сали
(Фото: С. Јовичић)
 
Ужице - У ужичком Народном музеју при крају су радови на новој поставци из 1941. године, која - као искорак у музејима код нас - спаја кокарде и петокраке. Два покрета, равногорски и партизански, у две симболичне боје: плавој и црвеној, на једном месту повезује. Позива тако на помирење, разбија неслоге и идеолошке стереотипе.
И све то у музејској згради (пред којом је тенк) где је деценијама стајала поставка којом су партизани своје подвиге величали, а четнике издајницима представљали. И баш у Ужицу, полувековном симболу Титовог имена и времена.

Минуле јесени, донета је овде одлука да се дугогодишња партизанска поставка звана „Музеј устанка 1941. године” детаљно преуреди. Направљен је пројекат и кренуло се са пословима. Најпре је испражњена једна од укупно четири сале, она у приземљу, где су стајали експонати, одавно стављени, који су сведочили о виђењу прве ратне године очима партизана и званичне послератне комунистичке историографије. Превладао је став да поставку треба прилагодити времену, новим читањима историје, примирити поделе и деценијске неслоге.- Намера је да се на једном месту прикажу оба антифашистичка покрета, равногорски и партизански, као покушај да се на нови начин осветли историја, без идеолошких оптерећења - каже за „Политику“ музејски саветник Богић Красић, руководилац овог пројекта.

Он објашњава да је у старој, деценијској поставци у све четири сале, на око 1.200 квадрата простора, све говорило о партизанској борби 1941. године, а само једна једина витрина о четницима, и то - камама, сликама убијања, заставом - све у крајње негативном контексту. Ваљало је такву причу о прошлости реалније испричати, па се, септембра прошле године, приступило пословима.- По идејном решењу ужичког архитекте Милоша Секулића, већ је преуређено 330 квадрата. Направљена је нова музејска сала, сва у плавој и црвеној боји, које се прожимају. Радове је изводило ужичко „Јединство”, а финансирало их је Министарство културе, у вредности од десет и по милиона динара. Постављене су нове витрине, осветљење, подови, гипсани лукови, урађена климатизација, противпожарна заштита, уграђене камере - набраја Красић и показује нам ову модерно дизајнирану просторију, празну, још незавршену, где су, онако „за пробу”, стављена само два овећа митраљеза.

Остало је, дакле, да се унесу експонати - оружје, муниција, униформе, фотографије, документа - који су припремљени и биће тематски распоређени. Наравно, повезиваће оба покрета - кокарде ће стајати уз петокраке, увек где се говори о заједничким операцијама две војске, попут, рецимо, ослобађања градова у западној Србији. Поставка у тој сали, иначе, приказује време до новембра 1941, дакле до партизанско-четничког раскола, док ће о добу после тог раскола говорити будуће поставке, кад буде пара за преуређење, на спрату ове музејске зграде.

Јавности ће, додаје наш саговорник, овде први пут бити представљени поједини експонати везани за равногорски покрет. Допремљени су овде из разних фондова широм Србије, и то ће бити ново и занимљиво за посетиоце. Партизанска поставка је, углавном, позната, изузев онога што је везано за заједничке четничко-партизанске операције. Намера је да, до краја јула, читав посао око те прве поставке буде завршен.- Кад смо јесенас кренули у овај подухват, о чему је „Политика” тада писала, било је много интересовања и реакција на ово што радимо. Интересовали су се музејски радници и историчари из целе Србије, а било је и реаговања која нису само стручна. Рецимо, представници Субнора писали су нам у оштром тону, критиковали, покушали да наметну неке своје сугестије. Са друге стране, добијали смо писма у којима нас људи хвале, овај наш покушај оцењују као смелост и храброст. Ево, сада многи с нестрпљењем очекују да завршимо пројекат - каже нам на крају Богић Красић.


Бранко Пејовић
[објављено: 27.03.2007.]  

http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=23573
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
neo
ex Munjica
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Dusan Gujanicic
Mesto: Uzice
Lokacija: Vuka Karadzica
Horoskop: Rak
Poruke: 220


oslobodicu vas


« Odgovor #3 poslato: 27.03.2007. 21:03:37 »

prma pricanju ocevidaca iz tog doba kada je tu bila fabrika municije za borbu protiv fasizma.desila se diverzija od strane domaceg izdajnika i tog dana nastradalo je vise stotina radnika koji su taj dan radili.eksplozija se cula u celom gradu.zanimljivo je i to da jos ima zivih koji svedoce o tim danima.inace  uzice je prvi oslobodjen grad u evropi,cuvena uzicka republika.jedino uzice i moskva.dok je bila parada u moskvi,vojska koja je tada marsirala nije se vracala u kasarnu nego pravo na front.

jos jeda detalj za vreme uzicke republike,mislim da je to i dokumentovano kao slika,bila je slika zarobljenog nemca kako cepa drva dok uzicanin sedi u kuci i lepo se greje a to je bilo 1941 godine.
Sačuvana
hodac
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Poruke: 393WWW
« Odgovor #4 poslato: 29.03.2007. 02:42:51 »

Zalosno je koliko neki ljudi nemaju trunke strateshkog promisljanja. Uzice je jedan od najznachajnijih gradova u Istoriji drugog svetskog rata balkana , Chak i najznachajniji .

Ako 50 godina imash tita na centru grada , a posle smene vlasti ga skloniti i poceti da se pljuje je ljigavo , gadno i shto je najgore strateshki loshe po nash kvalitet zivota. Da Tito stoji u centru grada garantujem posete turista bar 10 dnevno , a u spicu mnogo vishe. Ne mozemo mi nuditi srednjevekovnu kulturu ,stare zgrade, ali mozemo priche i mitove o drugom svetskom ratu .

Bez toga da ulazim ko shta , uzice je uvek bilo grad koji je bio na strani partizana , i kao takav treba da ostane, neka se te izlozbe drze u cacku , kosjericu , gornjem milanovcu , novoj varoshi gde su ti pokreti mozda imali neko upurushte ali ne ovde.


Osnovno je pitanje shta uzice razlikuje od drugih gradova. Da li treba da se izgubimo u bezlichnosti ili da ipak imamo neke svoje atribute .


Pozz
Sačuvana

looking for the splendidness
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #5 poslato: 29.03.2007. 07:34:00 »

mislim da gresis jer cetnicki pokret je bio satanizovan 50 godina i dugo ce proci vremena dok se ne sazna prava istina, a od formacije koja je nakad bila poput neke vrste savremnih specijalnih jedinica rec cetnik se postovecuje sa koljac, masovni ubica i sta vec, jednostavno kao sto zastupam tezu da ne treba sad pljuvati partizane jer oni su vodjeni nekim svojim idealima koji su samom pocetku i bili isparavni ana kraju karjeva vodili su borbu za oslobodjenje, isto tako treba  reafirmisati istoriski znacaj cetnickog pokreta i konacno preispitati iskreno i detaljno tu tezu o "koljacima srpskog naroda i izdajnicima" itd. ...drugo, da stoji tito u centru uzica nikako ne bih voleo, ali bih mu odredio poseban uredjen i potpuno pristupacan  plato i od toga napravio turisticku atrakciju...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
Pedja
provereni korisnici
stara kajla
*****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Peđa Supurović
Mesto: Užice
Lokacija: Crna dama
Država: Srbija
FaceBook: ima
Blog: ima
Horoskop: Strelac
Poruke: 12963WWW
« Odgovor #6 poslato: 29.03.2007. 15:00:27 »

Pa moze da se preispitiviati do mile volje, Drazini cetnici ostaju to sto su i bili: koljaci i saradnici okupatora. Da se razumemo, nisu svi bili takvi, ali Drazini jesu.

Potpuno se slazem sa hodacem. Uzice je bilo partizansko i uvek ce ostati takvo. Ovde cetnike pamte samo po zlu. Nova postavka uzickog muzeja je potpuno anahrona sa istorijskim cinjenicama.
Sačuvana
knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #7 poslato: 29.03.2007. 18:47:56 »

pa hodac je i rekao da ne ulazi u to kako je i sta je bilo.. ako se tako pravi turizam, bio bi nezanimljiv, kao i istorija..  ne moze i jedno i drugo, iako je postojalo.

Ako verona moze veliki deo svoje turisticke ponude da izgradi na Romeu i Juliji, mozemo i mi da prodamo partizanski deo istorije, ne zato sto smo ga izmislili nego zato sto imamo vise sanse da ga prodamo.. kao sto ivanjica "prodaje" Drazu... bolje zaraditi na tome nego se svadjati oko toga
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #8 poslato: 29.03.2007. 19:35:37 »

pa istorija u nas Srba nije nikad bila jednostavna i uvek je bilo frakcija pa cak i kada smo imali jasnog neprijatelja...prosto mi je neverovatno da neko i dalje prisvaja komunisticku propagndu i partzianske filmske mitove kao cinjenice... moj deda po pricama koje sam od njega cuo nije pamtio partizane po dobru, a kao mali je prisustvovao odsecanju glave podoficiru srpske vojske od strane partizanskog komesara...stvarno ne zelim da osporovam znacaj partizanskog pokreta ali je to daleko do idilcne predstave narodnooslobodilackih filmova, a od seljak su otimali i jedni i drugi...

mislim da se istoriski ozbiljno i ne ostrasceno treba prici ovom problemu i isterati istinu do kraja jer samo tako cemo  konacno prestati uvek se deliti na partizne i cetnike...

turizam je jedno ali zna se cemu sluze spomenici po gradskim trgovima... a poredjenje tita sa romeom i julijom je apsurdno, i maloj deci sigurno je  jasno kakve emocije izazivaju romeo i julija a kakve sa druge strane tito...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
neo
ex Munjica
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Dusan Gujanicic
Mesto: Uzice
Lokacija: Vuka Karadzica
Horoskop: Rak
Poruke: 220


oslobodicu vas


« Odgovor #9 poslato: 30.03.2007. 02:29:22 »

Zanimljivo je sto se prica o ovoj temi.Kada je poznato da je 9 Maj dan pobede nad fasizmom.Nas je svet na celu sa drugom Titom video kao pobednike a i take prihvatio.Ta cinjenica nemoze da se obori ni da se polemise. Grin
Sačuvana
knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #10 poslato: 30.03.2007. 02:47:57 »

Nisan ja poredio Romea i Juliju sa titom, nego sam rekao da turizam ne mora da se gradi na nekim faktima...Romeo i Julija su izmisljeni, to nije istorija, pa im to ne smeta.

To za istorijsko pristupanje, OK.. ali za udzbenike istorije.

Fakti su da su i jedni i drugi bili ideolozi, svasta su radili i jedni drugima, i seljacima.. ko je prvi naisao pokupio je vojsku, niko nije birao gde ce... I kad bih sad morao da biram odj**ao bih i jednu i drugu opciju...

Ali na kraju je ispalo da su partizani pobednici, a Uzice je imalo u toj istoriji udela.
Pitanje je da li zelimo to da pokusamo da iskoristimo.. Ako je vecina protiv toga, naravno da NE

Kao sto, da je S.Milosevic rodjen u Uzicu, ja bih napravio neki muzej njegovih zverstava, prevara, medijskih i izbornih.. ne znam, neko bi to umeo da osmisli. Nije meni to pitanje ideologije nego zarade... Ideologija je za izbore
Sačuvana
hodac
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Poruke: 393WWW
« Odgovor #11 poslato: 04.04.2007. 03:39:15 »

Istorijiski podaci su neumoljivi , od male Balkanske drzave sa siromashnim stanovnishtvom, do kraja 80 drzava srbija je bila medju 15 prvih po gomili podataka . To su cinjenice. Sada nismo ni u 50 , a za vreme miloshevica ni medju 100 . Ja ne volim da budem gubitnik
Sačuvana
lakshmi mital
provereni korisnici
odomaceni korisnik
***
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
ivan veselinovic
Mesto: uzice
Lokacija: senjak
Država: srbija
Horoskop: Vaga
Poruke: 192


« Odgovor #12 poslato: 04.04.2007. 05:42:24 »

Nikako ga ne treba vratiti. Znamo ko je bio i  šta nam je ostavio !

A što se tiče vaše brige za turizam , pa što se ne setite Starog grada ( datira iz znatno dužeg perioda), a zarastao je u korov . Koliko ja znam mali broj gradova   u Srbiji ima takvo blago : Beograd, Novi Sad , Kruševac , Smedrevo , možda sam neki propustio.Trebalo bi napraviti neki program na njemu, nije to neizvodljivo !

Nekako baš tužno deluje kad kreneš sa Zlatibora i pogledaš na levo . Nešto tu ne štima !

Pa onda,  hidrocentrala na Đetinji (među prvima u svetu), zar se tu nije mogao napraviti neki mali muzej u čast Tesle , koji bi sa hidrocentralom činio celinu, eto opet para !

A mi se uhvatili onog zlotvora Tita. Kako ja da budem za njegovo postavljanje ,kada znam koga su mi od rodbine partizani pobili, time bi pljunuo na samog sebe.

Kapiram ja Hodac tvoju priču , ali poenta je da nije sve u parama, možda niko iz tvoje familije nije doživeo ništa slično pa tako razmišljaš . Zapitaj se da li bi drugačije razmišljao ?
Čovek pre svega treba da ima dostojanstva !

Jadan je grad koji pored nekih svojih znamenitosti, turizam treba da bazira na komunistima i pogrešnoj ideologiji koju bi bar ovaj mlađi svet morao da zaboravi i okrene se pravim vrednostima, a ne da dok šeta gradom bulji u Tita i sluša priče svojih matorih kako je bilo lepo!
Sačuvana
hodac
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Poruke: 393WWW
« Odgovor #13 poslato: 04.04.2007. 06:59:32 »

Ja te pitam gde je Srbija bila 1987 godine 5 godina posle smrti .


Gde je sada . Shta je ostavio . Videla zaba da se konji kuju pa i ona hoche drazu u muzej .


Googlaj , znash moje prezime drugaru , ili uzmi knjigu o mom prezimenu i videchesh .


A i Tita I Stari grad , a ne drazu marginalizovanog lika .I Velimirovice na stari grad
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #14 poslato: 04.04.2007. 19:07:41 »

5 godina posle cije smrti!!? koliko mene secanje sluzi tito je umro 4. maja 1980 zvanicno objavljeno u 15:00... a i ne kapiram tvoj post...koliko je loseg Tito doneo srbiji ( mozda treba da istaknem SRBIJI a ne Jugoslaviji) ne moze covek ni da zamisli, a direktan produk te "dobre" politike je situacija na kosovu danas, a koliko nas je ujedinio i to je se videlo. jedva smo cekali da umre pa da se poubijamo medjusobno, nije ni cudo sto je svi u svetu zovu Titova Jugoslavia, jer je stavrno bila njegovo privatno valsnistvo...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #15 poslato: 04.04.2007. 19:53:15 »

meni je zao sto bi mi za svoju nesposobnost uvek najbrze okrivili nekog drugog.

Ako mi nismo umeli da iskoristimo cinjenicu da smo do 90te godine imali pasos za koji nije bila potreba viza u 99% zemalja, imali privredne i ekonomske statistike bolje od nekih zemalja koje su sada EU (npr. Spanija i Portugal koji su usli 1986god, da ne pominjem 12 zemalja koji su usli u zadnjih 3 dog), treba traziti krivca za to u nama, a ne u Titu, koji je umro 10 godina pre toga.

Ko je kriv sto smo se za 5 godina od tada srozali na najnize grane ikada?

(at)fon:  kosovo je direktna posledica te politike, koju smo vodili mi, uspevsi da unistimo i sebe i kosovo.
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #16 poslato: 05.04.2007. 06:24:56 »

naravno da smo mi krivi, hocu reci Titovi srbi, a verovatno zaboravljas da svi koji su imali drugacije ideje od tita  zavrsavali na "sluzbenom putu" ili Golom otoku, tako da smo stvano imali prostora  za "manevar" i odbranu nacionalnih interesa u okviru te Titove Jugoslavije, da kako da ne. A   oko ekspolozije nacionalne svesti u regiona svi zaboravljaju da nismo mi Srbi poceli i nismo mi Srbi razbli Titovu jugu...da li je moguce da niko ne zeli da prica o budjenju hrvatskog nacionalizma jos davnih`70. a verovatno smo mi Srbi i osnovali Prizrensku ligu...maaaa da ...
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #17 poslato: 05.04.2007. 07:02:44 »

.. ja sam vise mislio na period posle... a rekao sam na pocetku jos sta mislim i o jednoj i o drugoj opciji
Sačuvana
neo
ex Munjica
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Dusan Gujanicic
Mesto: Uzice
Lokacija: Vuka Karadzica
Horoskop: Rak
Poruke: 220


oslobodicu vas


« Odgovor #18 poslato: 05.04.2007. 19:19:48 »

Tito nije los.Pratio je dobro situaciju u cvetu i u zemlji.


Ali ta famozna fotelja.Mogu ja da vodim sam politiku.Dovelo je do toga da sada pojedinac vodi politiku po svom planu i masti.Nema obzira da neko drugi sanja bolje i duze.


Kinezu su slali studente da rade na selu po godinu dana.Da bi osetili odgovornost poteza kada budu bili na odgovornim mestima.

Ljudi olaku shvataju sudbinu ljudi.Misle mogu da rade sta hoce.Medjutim to uvek dovodi do poraza.
Sačuvana
fon Manštajn
provereni korisnici
skriboman
*****
Pol: Muškarac
Horoskop: Vaga
Poruke: 2726


we only come out at night


« Odgovor #19 poslato: 05.04.2007. 19:24:18 »

.. ja sam vise mislio na period posle...

pa Slobo ti je Titov junosa prosao kroz sve kategorije omladinca komuniste, od petlica, preko kadeta do mlade U21 reprezantacije a onda je zasijao u pravom sjaju za seniorski tim... smile
Sačuvana

Stand by me my apprentice
Be brave, clench fists.
neo
ex Munjica
provereni korisnici
iskusan korisnik
****
Pol: Muškarac
Ime i prezime:
Dusan Gujanicic
Mesto: Uzice
Lokacija: Vuka Karadzica
Horoskop: Rak
Poruke: 220


oslobodicu vas


« Odgovor #20 poslato: 05.04.2007. 19:55:33 »

Nemoj da mesas babe i zabe.Nije isto komunista i socijalista.
Sačuvana
knezofil
Mel
provereni korisnici
piskaralo
*****
Pol: Muškarac
Poruke: 571


srednji je prednji ako ispred njega ima pozadi


« Odgovor #21 poslato: 05.04.2007. 20:44:18 ».. ja sam vise mislio na period posle...


pa Slobo ti je Titov junosa prosao kroz sve kategorije omladinca komuniste, od petlica, preko kadeta do mlade U21 reprezantacije a onda je zasijao u pravom sjaju za seniorski tim... smile


pa o tome i pricam smile
Sačuvana
Stranice: [1]
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  


Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1 RC3 | SMF © 2001-2006, Lewis Media | Imprint Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 2.217 sekundi sa 35 upita.