https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Gradksa galerija: Slike akademika Radomira Reljića

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 29.08.2007. 12:29:48Naslov: Gradksa galerija: Slike akademika Radomira Reljića
Poruka od: Pedja 29.08.2007. 12:29:48
http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=197048

DELA AKADEMIKA RADOMIRA RELJIĆA U UŽICU

KULTURA - Sreda, Avgust 29, 2007 11:21

Slike akademika Radomira Reljića od sinoć su dostupne ljubiteljima likovne umetnosti u užičkoj Gradskoj galeriji, koja je u saradnji sa Galerijom SANU priredila mini retrospektivu njegovih dela, prvu posle smrti umetnika krajem prošle godine.

Autor izložbe je akademik Ljubomir Simović, koji je odabrao 26 slika i pet crteža, pozajmljenih iz više zadužbina, muzeja, galerija i privatnih kolekcija, koje su vlasnici Reljićevih dela.

Otvarajući izložbu, u prisustvu Reljićeve supruge Natalije Vladimir i državnog sekretar u Ministarstvu kulture Ivane Stefanović, Simović je rekao da Reljićeve slike, koje su istovremeno karneval i pakao, u kojima naporedo stoje užas i radost, čedno i skaradno, sveto i groteskno, najčesće predstavljaju pravo carstvo dvosmislenosti.

'Ni u najkraćoj priči o ovom slikaru ne smemo zaboraviti da on od istog materijala i na istim principima organizuje svoju sliku i svoj životni prostor, a granica između života i umetnosti za njega ne postoji', rekao je Simović.

Izložba u Užicu je predpremijera velike retrospektivne izložbe posvećene ovom umetniku, koju SANU planira za narednu godinu.