https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Gradska galerija: Izložba Marka Čelebonovića

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 19.09.2008. 12:15:35Naslov: Gradska galerija: Izložba Marka Čelebonovića
Poruka od: Pedja 19.09.2008. 12:15:35
http://www.danas.co.rs/vesti/kultura/izlozba_marka_celebonovica_u_uzicu.11.html?news_id=139703

Izložba Marka Čelebonovića u Užicu

Izložba akademika i velikana modernog slikarstva Marka Čelebonovića (Beograd, 1902 - Sen Trope,1986) nedavno je otvorena u Gradskoj galeriji u Užicu. Ova, kao i prethodnih sedam izložbi tokom tri protekle godine (Mladen Sibinović, Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Nedeljko Gvozdenović, Nikola Janković, Radomir Reljić, Ljubica Cuca Sokić), stigla je u grad zahvaljujući izuzetnoj saradnji Galerije SANU i užičke galerije, koju je uspostavio akademik Ljubomir Simović.
Izložba Marka Čelebonovića u Užicu

On je najavio nastavak saradnje, rekavši da mu je želja da užička publika pogleda skulpture Olge Jevrić, slike Mila Milunovića i Paje Jovanovića. "Gradska galerija ima jedinstvenu privilegiju da Simovićbira umetnike i njihova dela i predstavlja užičkoj publici i široj javnosti", poručio je direktor Gradske galerije Dušan Starčević. Otvarajući postavku akademik Simovićje istakao da je "vedrina suština Čelebonovićevig slikarstva". "Pri tom ne mislimo na bilo koju vedrinu. Mislimo na onu koju radja velika kultura i koju, kad doseže svoje vrhove, otkriva umetnost", poručio je Simović.

Marko Čelebonovićje rođen u Beogradu. Srednju školu je završio u Švajcarskoj, gde je njegova porodica izbegla tokom Prvog svetskog rata. Po očevom izboru studirao je pravo na Oksfordu i ekonomiju na Sorboni, a potom upisuje Akademiju Grand Šomjer. Radio je najpre skulpturu, a potom se posvetio slikarstvu. Bio je član SANU i profesor Akademije likovne umetnost u Beogradu. Tokom Drugog svetskog rata pridružio se pokretu otpora u Francuskoj, angažovao se u Komunističkoj partiji, a posle rata bio savetnik jugoslovenske ambasade u Parizu. Izlagao je u zemlji i inostarnstvu i dobitnik je mnoštva priznanja. Kako piše Jelena Mežinski Milovanović, Čelebonovićje "u svojoj umetnosti spojio balkansku i mediteransku kulturu, jevrejsko i slovensko nasledje, objedinio parisku i beogradsku školu". Postavku koju čini 26 dela, moguće je pogledati narednih petnaest dana.

Autor: N. Kovačević