https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Gradska galerija: Izložba Slobodanke Rakić - Šefer

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 07.05.2008. 10:28:12Naslov: Gradska galerija: Izložba Slobodanke Rakić - Šefer
Poruka od: Pedja 07.05.2008. 10:28:12
http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=12&status=jedna&vest=120683&datum=2008-05-07

Jača od beznađa

Užice je izložbu "beogradske miljenice" čekalo pune dve godine. Razlog je dobar, posle izložbe u Galeriji ULUS, 40 slika Slobodanke Rakić - Šefer je prodato, a umetnica je želela da punudi nešto novo. Izložila je u renomiranoj užičkoj galeriji pod naslovom "U rajskim vrtovima" 40 slika.

- Tri slike su nastale pre bombardovanja, ostale su rođene kasnije. Agresija je u meni prekinula emocije "rajskih vrtova", sve je za mene stalo. Tek nedavno, vratio se taj senzibilitet, pa sam u Užice donela nešto novo - naglasila je Šeferova - Zlatibor, Tara, Zlatar, "predmetni svet" planina, nebo, ptice, bilje i stenje ostavili su traga u meni, vidi se to i na slikama.

Prošle nedelje je slikarka boravila u Berlinu i Nirnbergu. Želela je da se uveri da li je nebo nad Berlinom visoko, puno anđela, kao u filmu Vima Vendersa.

Slikarka objašnjava da nije zadovoljna kvalitetom slika koje je na putovanju videla. Nemačke galerije su pune dela ukrajinskih, moldavskih, korejskih umetnika, prodaju se za 15 - 20. 000 evra. Srpski slikari kod kuće zarađuju mnogo manje, a kvalitetom odskaču od viđenog "preko".

- Možda je ovakav odnos političko pitanje, a ja sam od toga pobegla. Znam samo da ćemo se izvući, neće svet dozvoliti da tapkamo u mestu, Srbija je u "balkanskom kotlu" važan faktor - dodala je slikarka. - Možda cene slika neće biti basnoslovne, ali narod mora živeti bolje, pristojno, od svog rada. Zar to za početak nije dovoljno?

Ko voli slike Slobodanke Rakić-Šefer, ko ih kupuje?

- Beograd se gradi. Mladi ljudi polako dolaze do posla, "uhlebljenje" nalaze u predstavništvima stranih kompanija, i prvi put su u mogućnosti da kupuju slike. U mojim slikama traže optimizam i radost - ističe Šeferova.

VRHUNSKA DELA

- IZUZIMAJUĆI Beograd, jedino Gradska galerija u Užicu publici nudi vrhunska dela naših najboljih slikara. U Srbiji je do 1998. godine, ovako visok nivo negovala je još i prištinska galerija - naglasila je Šeferova.

N. JANKOVIĆ