https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Gradska galerija: Starčevića ne dirati

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 19.09.2008. 12:32:18Naslov: Gradska galerija: Starčevića ne dirati
Poruka od: Pedja 19.09.2008. 12:32:18
http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Starchevica-ne-dirati.lt.html

Starčevića ne dirati

Ne znam kome je u interesu da smenjuje čoveka koji izvanredno obavlja svoj posao, smatra akademik Ljubomir SimovićZahvaljujući saradnji užičke Gradske galerije sa galerijom SANU, zaslugom akademika Ljubomira Simovića, likovna publika ovih dana uživa u delima velikana našeg modernog slikarstva, koloriste i virtuoznog crtača Marka Čelebonovića (1902-1986). Na zidovima užičke galerije je 26 dela ovog umetnika koja se, kao vlasništvo porodice Čelebonović ili Akademije, nalaze na čuvanju u SANU.

U prigodnom govoru na otvaranju ove značajne postavke akademik Simović kazao je da Čelebonović visoke kvalitete svojih crteža ostvaruje s neverovatnom lakoćom, kao u igri.

– Imamo utisak da on, samo sa nekoliko slobodnih, brzih i lakih poteza, dotakne papir, a da se nešto iz beline odazove i izroni ono što je slikar u njoj naslutio: jabuka ili nagoveštaj jabuke, cveće ili nagoveštaj cveća, obris komode, krčaga ili vaze; nešto crveno, ili nešto plavo, što je belina čuvala u sebi kao svoju tajnu, i kao svoju suštinu. Ako bi neko tražio da tu suštinu imenujemo, kazali bismo: vedrina! Vedrina koja, uprkos tamnim i teškim akcentima na nekim slikama, dominira Čelebonovićevim slikarstvom – naglasio je Ljubomir Simović.

Saradnja užičke galerije sa Akademijom, inače, traje tri godine i za to vreme Užičani su videli devet izuzetnih izložbi dela iz fondova SANU. Kako nam je rekao Ljubomir Simović, namera je da se ova saradnja i ubuduće nastavi. Za iduću godinu planirana je izložba skulptura Olge Jevrić, a ako bude novca za preskupo osiguranje i izložba dela Paje Jovanovića i Mila Milunovića.

Na pitanje šta bi se desilo sa saradnjom dve galerije ukoliko usled „sezone kadrovskih pomeranja” u Užicu, možda, bude dovedeno u pitanje i direktorsko mesto prvog čoveka užičke galerije, Dušana Starčevića, veoma zaslužnog za sjajan period i preporod ove ustanove, akademik Simović je odgovorio:

– Dobio sam uveravanja da Starčević ostaje. Ne znam kome bi bilo u interesu da smenjuje čoveka koji izvanredno obavlja svoj posao. Ja se nadam da će se u ovakvim situacijama ispoštovati princip da je stručnost važnija od politike.

B. Pejović