https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Никако да заживи стална поставка ужичког музеја

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 01.11.2007. 18:29:00Naslov: Никако да заживи стална поставка ужичког музеја
Poruka od: Pedja 01.11.2007. 18:29:00
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=46110

Тешко се мире петокрака и кокарда

Док витрине ужичког музеја одавно чекају експонате намењене обележавању антифашистичке борбе у Србији 1941. године, сада ову већ уређену салу ваља преуређивати

Ужице – Нешто одавно не иде у споју петокраке и кокарде у Ужицу, у овдашњем Народном музеју. Никако да заживи стална поставка „Антифашистичка борба у Србији 1941. године“, гледана новим историјским очима, која укључује и партизане и четнике, без фаворизовања било које стране, зарад истине и историјског помирења. У музејској сали, још од прошле године стоје празне витрине, експонати су конзервисани и чекају да буду постављени, а сада, ево, спрема се додатно преуређивање те једном већ уређене сале.

Управо у тој сали, симболично црвено-плаво обојеној, разговарали смо са Богићем Красићем, руководиоцем овог важног музејског пројекта. Подсетио нас је да се још септембра прошле године озбиљно почело са радовима у приземљу музејске зграде (поред које је немачки ратни тенк) на уклањању старе поставке, симбола партизанске револуције, као и постављању нове. У то време, сала је изнова уређена, у две боје дизајнирана, постављене су нове стаклене витрине и полице, одабрани и припремљени експонати: митраљези, пушке, каме, униформе и друго, све са циљем да се поставка отвори за прошлогодишњи 9. октобар, Дан Ужица. Прође, ево, пуна година, минуо је и овогодишњи Дан града, а тај изложбени спој петокраке и кокарде још није остварен.

Красић објашњава да је више разлога условило ово отезање. Пре свега, у питању је новац потребан за завршетак подухвата. Колико му је познато – а о утрошку новца, каже, није се питао – од претходне гарнитуре Министарства културе добијено је 12 милиона динара за припрему ове поставке. Без обзира на то што је реч о повеликој суми да се једна већа просторија преуреди, испоставило се да ни то није било довољно да читав посао буде урађен. Због тога, како се процењује, сада треба још око пет милиона да би поставка била отворена.  

– Било је и архитектонских пропуста. Прво су прављене и постављане витрине, да би се тек потом стављали експонати. Тако доносимо неке предмете за поставку, а они не могу да стану у садашње витрине и полице. Зато, једном већ уређена сала мора поново да се уреди. Нови посао и трошак преко онога који је већ плаћен – додаје Красић.  

Дознајемо, незванично, да се током ове године „празних витрина“ организација бораца НОР-а упорно противила новој поставци, те доводила у питање њену оправданост и историјску реалност. Но, то, вероватно, не би била кључна препрека да се изложба отвори да је било пара. Овде, опет, има мишљења да су на тако дуго чекање утицале и промене у ресорном министарству после парламентарних избора, одлазак једних, а долазак других на чело српске културе и дешавања у њој.

Најновије информације, за сада незваничне, казују да би ипак Министарство културе могло ускоро да уплати одређену суму (претпоставља се око три милиона динара) како би Ужичани могли да заврше ову дуго чекану поставку. Догоди ли се то, онда би за кратко време, већ до краја године, та прва црвено-плава сала могла бити преуређена, експонатима напуњена и за јавност отворена. Онда би, у наредној години, послови били настављени у другој сали, на спрату исте зграде музеја, у којој је до сада историјским очима комунистичког доба приказивана Ужичка република (са Титовом радном собом и других чланова Врховног штаба). По новом, тај период прве године рата би опет био приказан, али из друкчијег историјског угла. Истина, без равногораца, а мање идеолошки и са детаљнијим појединостима о функционисању партизанске власти у Ужицу тог времена.

Бранко Пејовић
[објављено: 31.10.2007.]