https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Izlagački program užičke Gradske galerije

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 06.03.2008. 13:52:31Naslov: Izlagački program užičke Gradske galerije
Poruka od: Pedja 06.03.2008. 13:52:31
http://www.danas.co.yu/20080306/kultura1.html#4


Izlagački program užičke Gradske galerije

Velika imena i mladi umetnici

Užička Gradska galerija tokom izlagačke sezone u ovoj godini pripremiće ukupno petnaest izložbi, medju kojima će biti dela eminentnih likovnih stvaralaca, ali i mladih autora. Izlagačku sezonu preksinoć je otvorila Bojana Sinđić, mlada slikarka poreklom iz Užica, koja živi i stvara u Beogradu.

I ove godine, kao prethodne dve, zahvaljujući akademiku Ljubomiru Simoviću, članu Umetničkog saveta galerije, biće nastavljena ekskluzivna saradnja ove ustanove i Galerije SANU, pa će užička publika imati priliku da se upozna sa stvaralaštvom troje akademika. Prema Simovićevom odabiru, polovinom marta, planirana je izložba Ljubice Cuce Sokić, u avgustu će izlagati Todor Stevanović, a mesec dana kasnije Marko Čelebonović. Krajem maja, užička galerija ugostiće i dela Petra Lubarde.

Retrospektiva Nenada Žilića, akademskog slikara poreklom Užičanina, koji živi i stvara u Parizu i izlaže u galerijama svetskih metropola, a koji je poslednji put gostovao u svom gradu pre sedamnaest godina, najavljena je za drugu polovinu marta, a od 5. maja sledi i predstavljanje dela Slobodanke Rakić Šefer, koje se iščekivalo tri godine.

Užička publika imaće prilike da pogleda slike Tijane Fišić i Dušice Vesnić, tapiserije Ninele Pejović, reprezentativnu postavku bareljefa i dizajniranih knjiga Mila Grozdanića, ali i slike užičkog umetnika Radomira Vergovića.

Direktor Gradske galerije Dušan Starčević je istakao da će ova ustanova nastaviti da podržava i rad mladih umetnika, pa će se i ove godine tokom izložbe "Oni koji dolaze" predstaviti užički studenti likovnih akademija i fakulteta.

Uobičajeni termin biće ponudjen za izložbu dela nastalih na Medjunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa, a kraj godine rezervisan je za Regionlani likovni salon umetnika iz Užica i užičkog kraja, koji je prošle godine posetilo oko 3.000 ljudi.

- U slučaju da neke od najavljenih izložbi budu otkazane, ponudićemo adekvatne zamene i o tome će užička publika biti obaveštena na vreme, rekao je Starčević, dodavši da još uvek nije izvesna postavka tapiserija Ninele Pejović, koju pripremaju užički Narodni muzej i Ministarstvo kulture.


Izložba maturanata Umetničke škole

Prvi put, kako je istakao Starčević, Gradska galerija ustupiće termnim za izložbu radova maturanata užičke Umetničke škole. "Ova škola nema adekvatan prostor, u kome bi javnosti predstavila rad učenika, pa je Umetnički savet Gradske galerije prihvatio predlog da se takva izložba priredi u ovoj galeriji i da im se tom prilikom uruče diplome", objasnio je Starčević.


N. Kovačević