https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Izložba dela sa 13. međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa 2008.

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 21.11.2008. 16:37:13Naslov: Izložba dela sa 13. međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa 2008.
Poruka od: Pedja 21.11.2008. 16:37:13
http://www.danas.rs/vesti/kultura/komunikacija_sa_precima.11.html?news_id=145846

Izložba dela sa 13. međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa 2008.

Komunikacija sa precima


Izložba radova nastalih na 13. međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa 2008, otvorena je u Gradskoj galeriji Užice. Postavku čini stotinak eksponata osamnaest umetnika iz Bugarske, Litvanije, Slovenije, Nemačke i Srbije, koji su bili učesnici te kolonije u avgustu ove godine, u radionici majstora-grnčara Veselina i Svetozara Šunjevarića u selu Zlakusa.

Umetnici su radili u tradicionalnoj tehnici, koju neguju majstori grnčari u tom užičkom selu. Ta tehnika podrazumeva korišćenje specijalne gline, koju umetnici oblikuju na drvenom točku, nastala dela najpre se suše prirodno, a potom peku na otvorenoj vatri.

Otvarajući izložbu, mr Velimir Karavelić, vajar i prosvetni savetnik Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja iz Beograda, istakao je da kolonija, osim kulturne vednosti, ima i edukativni karakter, posebno za mlade i učenike ovdašnje Umetničke škole. „Tehnika izrade keramičkih predmeta u Zlakusi potiče iz neolita, tako da nije teško rezumeti da njome uspostavljamo komunikaciju sa našim precima“, poručio je Karavelić. Podsetivši da kolonija predstavlja spoj tradicije i savremene umetnosti, Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka i autorka kolonije, istakla je da su osim umetnika-keramičara i vajara, ove godine u koloniji učestvovali i slikari i da su ponudili zanimljivo viđenje gline. Koloniju organizuje Udruženje Keramika Zlakusa, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i grada Užica. Postavka se može pogledati naredne tri sedmice, a predviđeno je da gostuje u Beogradu i Aranđelovcu.

Autor: N. Kovačević