https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Izložba radova sa Zlakuse 2007.

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 30.11.2007. 16:22:13Naslov: Izložba radova sa Zlakuse 2007.
Poruka od: Pedja 30.11.2007. 16:22:13
http://www.danas.co.yu/20071130/kultura1.html#10

Izložba radova sa Zlakuse 2007.

Izložba radova nastalih na 12. međunarodnoj likovnoj koloniji umetničke keramike, Zlakusa 2007, otvorena je u utorak u Gradskoj galeriji u Užicu. Postavku čini oko osamdeset umetničkih dela, među kojima je najviše kompozicija, petnaest umetnika iz zemlje i inostrantsva koji su stvarali tokom kolonije održane u avgustu, u radionici majstora grnčara Svetozara i Velizara Šunjevarića u ovom užičkom selu.

Umetnici su stvarali u posebnoj tehnici koju vekovima neguju majstori-grnčari u Zlakusi. Taj postupak je karakterističan po upotrebi specijalna gline koja se meša u preciznoj srazmeri sa mineralom kalcitom, korišćenju drvenog ručnog točka, a posude se prirodno suše i peku na otvorenoj vatri. Staroj tehnologiji umetnici su udahnuli savremeni izraz tako što su iskazali sopstvene poetike i moderne tendencije u savremenoj keramoplastici. O uspešnosti kolonije govorio je direktor Gradske galerije Dušan Starčević, a postavku je otvorio Zoran Jančić, istoričar umetnosti iz užičkog Narodnog muzeja.

Sofija Bunardžić, akademska slikarka-keramičarka i direktorka Kolonije, zahvalila se umetnicima, ali i pokroviteljima - Ministarstvu kulture i užičkoj opštini, kao i mnogim sponzorima na podršci. "Umetnici nisu imali tematski zadatak, ali nastala dela imaju zajedničku nit, pošto su kombinacija gline i drugih materijala, što predstavlja savremeni iskorak i to je dalo odličan efekat", rekla je Danasu Bunardžićka, podsećajući da su u koloniji stvarali umetnici iz Nemačke, Bugarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije, nekoliko gostiju, likovni kritičar, profesori i učenici užičke Umetničke škole.

Ipak, kako objašnjava, kolonija bi bila još upešnija kada bi se unapred znalo sa kolikim budžetom raspolaže, a ne da se to sazna neposredno pred njen početak. "Ako bih unapred znala sa kolikim budžetom raspolažem, mogla bih da pozovem i druge afirmisane umetnike iz sveta", objasnila je Sofija i još jednom izrazila nadu da će opštinsko rukovodstvo konačno obezbediti prigodan prostor za oko 800 eksponata nastalih tokom dvanaest kolonija, koji bi na taj način bili javnosti dostupni tokom cele godine. Izložbu je moguće pogledati do 18 decembra.

Učesnici

U koloniji su učestvovali Antje Viler (Nemačka), Nataša Sedej (Slovenija), Ina Zafirova, Dimitra Jonkova, Diana Boneva i Ifter Dževdet (Bugarska), Nada Kažić (Crna Gora), Željka Momirov, Zdenka Morina, Svetlana Trucić, Dragana Jovanović Pajović, Zdravko Milinković, Ljiljana Teodorović Milinković (Srbija), Ivan Tanović, najbolji maturant na odseku grnčar-keramičar u užičkoj Umetničkoj školi i Sofija Bunardžić i Zoran Jančić, istoričar umetnosti iz Užica. Među gostima bili su Biljana Ugren Kovačević i Vesna Aćimović Panić, umetnice iz Užica.


N. Kovačević