https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Izložba slika i crteža Bojane Sinđić u Užicu

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 10.03.2008. 15:47:23Naslov: Izložba slika i crteža Bojane Sinđić u Užicu
Poruka od: Pedja 10.03.2008. 15:47:23
http://www.danas.co.yu/20080310/kultura1.html#8

Izložba slika i crteža Bojane Sinđić u Užicu

Stilsko i idejno traganje

Samostalna izložba slika i crteža Bojane Sinđić, mlade umetnice poreklom Užičanke, koje živi i stvara u Beogradu, a kojom se ona prvi put predstavila užičkoj publici, otvorena je u užičkoj Grdskoj galeriji. Otvarajući izložbu, koja bi mogla da bude i njen dosadašnji presek stilskog i idejnog traganja, mr Kristinka Selaković, istoričarka umetnosti, citirala je Marka Šagala, da "u životu postoji samo jedna boja na umetničkoj paleti, koja daje smisao i životu i i umetnosti. To je boja ljubavi", a zatim dodala da su Siđićkine slike "vedre, toplih boja, pune svetlosti i bajkovite".

Pored slika, nastalih od 2005. do 2007, koje su pod nazivom "Energija ljubavi, zona XZY" bile izložena u beogradskom Singidunumu, užička postavka je dopunjena crtežima u kombinovanoj tehnici, nastalih od 1995. do 2007.

Izložbu, kako je istakla Selakovićka, čine četiri nezavršena ciklusa. Prvi, pod nazivom "Saputnici", nastao je 1995. u Rusiji kao odraz njene usamljenosti, "Kontemplacija", kao plod kontemlativnog razmišljanja i meditacije, u kojoj se prepliću i sažimaju muško-ženski principi i spajaju u energiju ljubavi, ciklus "Zagrljaji" nudi crteže sa anđelima kao božjim posrednicima, dok poslednji, pod nazivom "Tarot", predstavlja arhetipsko putovanje kroz simboliku Gustava Junga. "U prigušenom tonu, jakim crnim konturnim linijama ređaju se simbolične slike ezoteričnog značenja, filozofije i nauke, simbolika koja uključuje svekoliko čovekovo duhovno i materijalno iskustvo, od neznanja do prosvetljenja", dodala je Selakovićka.

"Veoma mi je drago što izlažem u svom rodnom gradu. To je moja prva i velika izložba u Užicu", rekla je umetnica, a potom objasnila da je naziv "Energija ljubavi" inspirisan ljubavlju kao opštim stanjem, ljubavlju prema svemu, a ne kao puki čin ljubavi između dvoje. Izložbu je moguće pogledati do 19. marta.

N. K.