https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Izložba slika „ NA IVICI „ Nataše Đuričkovic Sidre Jokanovića kuća 10.03. u 19

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: piksi 06.03.2008. 14:46:59Naslov: Izložba slika „ NA IVICI „ Nataše Đuričkovic Sidre Jokanovića kuća 10.03. u 19
Poruka od: piksi 06.03.2008. 14:46:59
Izložba slika „ NA IVICI „Nataše Đuričkovic Sidre , Jokanovića kuća - Narodni muzej Užice  

Otvaranje 10.03.2008 u 19 časova.

12 slika, dimenzija :  6 slika 100 x 75 cm i 6 slika 150 x 100 cm.                                                                                    

„NA IVICI“  tema celokupnog prošlogodisnjeg opusa slika kombinovane tehnike ( topljena plastika, pesak, staklo, akril ), sa paunovim perom kao motivom, simbolom sreće, lepote i besmrtnosti.                            
Na ivici izmedju dobra i zla,kiča i remek dela, tuge i srece...                                                                  
Upućuje na  srecu kao put, a ne kao cilj.                                                                                      
 Svet jeste na ivici, ali vi ne morate da budete tamo sa njim.                                                            
Prva izložba upriličena je u dvorcu „ Kastel“ iz 1846  na Panoniji u srcu Vojvodine.
Rođena je 1965 godine. Obrazovanje je stekla u obrazovnom centru za dizajn “Bogdan Šuput”u Novom Sadu i na Nastavničkom Fakultetu odsek Likovna kultura u Nikšiću na katerdri Nikole Gvozdenovića.                    
Autor je preko dvadeset scenografija pozorišnih predstava, za koje je više puta nagrađivana , mnogih značajnih i renomiranih enterijera.                                                                                                
Za total dizajn sajamskih štandova nagrađena je sedam puta od Privredne Komore Vojvodine nagradom “Dobar dizajn”.            Multimedijalni projekat “Dijalog”bio je prikazan na festivalu Exit i na medjunarodnom Bijenalu scenskog dizajna...                    
Bavi se izradom nekonvencionalnog komadnog nameštaja, eksperimentom na staklu, ilustracijom, tkanjem..


Naslov: Odg: Izložba slika „ NA IVICI „ Nataše Đuričkovic Sidre Jokanovića kuća 10.03. u 19
Poruka od: Pedja 13.03.2008. 14:11:22
http://www.danas.co.yu/20080313/kultura1.html#11

Izložba slika Nataše Đuričković u Užicu

Izložba slika Nataše Đuričković Sidre, umetnice iz Crvenke - "Na ivici", otvorena je 10. marta u galeriji Jokanovića kuće u Užicu. Umetnica se predstavila sa dvanaest slika u kombinovanoj tehnici, neobičnog kolorita i izuzetne svetlosti, sa motivima paunovog pera, kao simbola sreće, lepote i besmrtnosti. Otvrajući postavku Dragiša Milosavljević, istoričar umetnosti predstavio je Đuričkovićku kao "univerzalnu umetnicu, u čijim se delima prepoznaje simbolički ekspresionizam i uticaj slavnog Kandinskog".

Ovim ciklusom, kako u katalogu piše Mirko Stojović, umetnica upozorava da je svet na ivici između dobra i zla, kiča i remek dela, tuge i sreće i poručuje da mi tamo ne moramo da budemo.

- Paunovo pero u mnogim našim krajevima čuva se u kući da bi donelo sreću i to me je ponelo, bez obzira na kontradiktornost tog simbola, koju je moguće prepoznati i u našim životima poslednjih dvadeset godina. Ljudima želim sreću i pozitivnu energiju i zbog toga je kolorit takav kakav jeste, oplemenjen staklom, koje daje neobično svetlo i transparentnost - kaže za Danas Đuričkovićeva, koja prvi put izlaže u Užicu.

Rođena 1965. u Crvenki, obrazovanje je sticala u Novom Sadu i na odseku za likovnu kulturu Nastavničkog fakulteta u Nikšiću. Pored slikarstva, bavi se skulpturom, pozorišnom scenografijom, uređenjem enterijera, izradom nekonvencionalnog komadnog nameštaja, eksperimentima na staklu, ilustracijom, tkanjem. Njen multimedijalni projekat "Dijalog" bio je prikazan na Exitu i Međunarodnom bijenalu scenskog dizajna, a autorka je više puta nagrađivana. Izložbu u Jokanovića kući moguće je pogledati do 20.marta.

N. Kovačević