https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Izložba Vojislava Veljaševića u Jokanovića kući u Užicu

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 14.12.2007. 11:23:48Naslov: Izložba Vojislava Veljaševića u Jokanovića kući u Užicu
Poruka od: Pedja 14.12.2007. 11:23:48
http://www.danas.co.yu/20071214/kultura1.html#6

Izložba Vojislava Veljaševića u Jokanovića kući u Užicu

Pejzaži i mrtva priroda

U galerijskom prostoru Jokanovića kuće otvorena je izložba Vojislava Veljaševića (na fotografiji prvi sleva), slikara iz Užica, koji je poslednji put pred užičkom publikom izlagao pre dvanaest godina. Na svojoj jedanaestoj samostalnoj izložbi, čije je otvaranje bilo izuzetno posećeno, Veljašević se predstavio sa četrdeset pejzaža i mrtvih priroda u tehnici ulje na kartonu.

Otvarajući postavku Kristinka Selaković, istoričarka umetnosti je istakla da se umetnički svet Veljaševića "temelji na poeziji unutrašnje realnosti i romantičarske razneženosti", te da je "surovost i lepotu planina užičkog kraja zamenio za mirne ravničarske predele".

Istakavši da pored dalekih, mirnih i osećanjima obojenih pejzaža, Veljašević slika i mrtvu prirodu, ona je navela da se na slikama sa tim motivima "oseća smisao za tihu meditaciju i poseban simisao autora za smirene boje".
Citirajući Iva Andtića da "ljudi koji ostanu u svom mestu imaju svoje tegobe i radosti", Veljašević je rekao da nijedan beogradski umetnik ne može biti toliko srećan kao što je on na otvranju izložbe, zahvaljujući prisutnima na dugogodišnjoj podršci.

Veljašević je rodjen 1939. godine u Užicu, a Pravni fakultet je završio u Beogradu. Radio je kao pravnik i sudija, a paralelno otkrivao svet slikarstva obilazeći svetske i domaće galerije i muzeje. Pored jedanaest samostalnih izložbi, učestvovao je na više od šezdeset kolektivnih izložbi. Dobitnik je mnogih priznanja, medju kojima je prestižna medjunarodna nagrada Rudolf Drugi Masarikove akademije umetnosti (1998), zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i druge. Postavku je moguće pogledati narednih deset dana.

N. Kovačević