https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Изложба слика Моме Капора

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 27.04.2007. 10:45:28Naslov: Изложба слика Моме Капора
Poruka od: Pedja 27.04.2007. 10:45:28
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=26563

Изложба слика Моме Капора

У Градској галерији у Ужицу изложене 33 слике познатог сликара и писца

Ужице – Баш је напор бити Капор! Отварајући пре неколико вечери изложбу слика Моме Капора у Градској галерији у Ужицу, Никола Кусовац цитирао је ту реченицу једног њиховог заједничког пријатеља. А онда о Капору додао: „Није једноставно том уметнику, а једноставном човеку, прићи. Ни његовом делу. Не може него постранце, тихо и са пуно љубави.”

– Све што је Капор сада изложио (а пред Ужичанима су 33 његове слике), као и сви поменути портрети којих овде нема, изведено је цртачки беспрекорно, колористички одмерено, сведено по правилу на једну бојену гаму, на један молски пригушен, али зато валерски богато изнијансирани локални тон... Укратко, поседује вредности због којих не бисмо смели да у односу према њему, у вредновању његовог места и значаја у историји српске уметности, направимо грешку која је пре више од једног века начињена према Ђури Јакшићу, када се у њему видео и славио само писац, а занемаривао и запостављао даровити сликар, истакао је Кусовац, заслужан што Ужичани имају прилику да виде део Капоровог ликовног стваралаштва.

А Момо Капор који је, како за себе рече, академски сликар и наивни писац (за писање нигде није учио), захвалио је ужичким љубитељима уметности на веома доброј посети овом културном догађају и присетио како га је још давне 1946. године „ћиром” отац из Сарајева кроз Ужице водио за Београд. – Ретко излажем своје слике, и то у самоодбрани, углавном по свету, јер тамо не постојим као писац. Захваљујући Николи Кусовцу дошао сам овде и то је поклон за мој 70. рођендан који сам управо прославио. Знам да су то осетљиве године, као пубертет, само да прођем те луде седамдесете, па да се смирим, казао је, у свом стилу, Капор.

Б. П.