https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Mališani iz užičkih osnovnih škola u kreativnim radionicama „Dohvati umetnost“

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 13.02.2009. 13:08:17Naslov: Mališani iz užičkih osnovnih škola u kreativnim radionicama „Dohvati umetnost“
Poruka od: Pedja 13.02.2009. 13:08:17
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=137819


U pohodu na umetnost

Mališani iz užičkih osnovnih škola od četvrtka su u prilici da učestvuju u kreativnim radionicama „Dohvati umetnost“, u ovdašnjoj renomiranoj Gradskoj galeriji. Slike i skulpture napokon ulaze u borbu za dečju naklonost, postaju deo obrazovnog sistema, nudeći deci pomalo skrajnutu, ali lepšu i značajniju sliku sveta.

- Ideja ljudi iz Gradske galerije je sjajna, ohrabrujuća. U informatičkom društvu, ovo je šansa da vaspitavamo nove generacije kreativaca. Slični projekti moraju postati važan deo obrazovnog sistema - rekao je u četvrtak ministar kulture Nebojša Bradić, u poseti užičkoj galeriji.

Prvu radionicu su vodili užički slikar, profesor Obrad Jovanović i asistent na Učiteljskom fakultetu Kristinka Selaković.

- Sličnim događajima sam prisustvovao u inostranstvu, posmatrao sam kako deca doživljavaju umetnost. Od dece ne možemo sakriti lošu sliku sveta, ali im moramo ponuditi onu najlepšu - objašnjava Jovanović. - Deca su impresionirana. Noam Čomski je govorio da sve zaključke izvodi iz „rezona“ dece stare od četiri do šest godina, dakle, i mi stariji ovde učimo od mališana.

Deca iz OŠ „Kralj Petar Drugi“, učenici drugog razreda, prvo su pogledali izložene slike užičkih umetnika, a zatim su prionuli na slikanje.

- Prvi put sam u galeriji. Lepše je nego u školi i mnogo bolje od televizije - kaže Vasilije Janić (8), zamišljen nad svojim radom.

Ksenija, Andrijana i Bogdan crtaju ćupove i vaze, predmete koje su zatekli u galeriji. Mališane pitamo šta bi voleli da postanu kada porastu.

- Do sada nisam baš volela da slikam. Sada crtam pozivnicu za moju izložbu, volela bih da postanem slikar - dodaje Nevena Kostić.


ZABORAVLJENO VREME

PROJEKAT „Dohvati umetnost“ vraća nas u pomalo zaboravljeno vreme Branka Kockice, „Poletarca“, „Muzičkog tobogana“... i raduje nova šansa da se mališanima ponude lepi sadržaji. Zato će osnovci iz svih užičkih škola učestvovati u radionicama, a projekat je trajnog karaktera, jer je grad širom otvorio vrata nekim budućim umetnicima i sutrašnjoj publici. To su deca - na dobrom putu.

N. JANKOVIĆ