https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Muzej: Knežev dvor kraj heroja Kadinjače

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 22.05.2008. 13:31:13Naslov: Muzej: Knežev dvor kraj heroja Kadinjače
Poruka od: Pedja 22.05.2008. 13:31:13
http://www.politika.co.yu/rubrike/Srbija/Knezev-dvor-kraj-heroja-Kadinjache.lt.html

Knežev dvor kraj heroja Kadinjače

Prema zamisli stručnjaka Narodnog muzeja u Užicu, podno spomen-kompleksa borcima Radničkog bataljona nići će etnopark posvećen tradiciji sela i oslobodilačkim ratovimaNa brdu beli spomenici herojima Kadinjače, palim borcima Radničkog bataljona, a podno njih, ka bajinobaštanskoj strani, knežev dvor s kraja 18. veka, staro srpsko selo sa brvnarama i vajatima. U objektima tog svojevrsnog etnoparka mnoštvo eksponata koji svedoče o Prvom i Drugom srpskom ustanku, balkanskim i Prvom svetskom ratu. Spoj drevnog seoskog života i uspomena na epopeje vojevanja, od ustanaka protiv Turaka do narodnooslobodilačke borbe čiji je Kadinjača jedan od simbola.

Ovako bi, prema zamisli stručnjaka Narodnog muzeja u Užicu, u perspektivi trebalo da izgleda spomen-kompleks Kadinjače, koji se prostire na 15 hektara. Spomenici i spomen-dom su na malom delu te površine, a ostalo su livade i šume. Budući da turisti, a pogotovu đačke ekskurzije, i dalje u znatnom broju posećuju Kadinjaču, logično je da se rodila ideja da se ovaj prostor obogati novim sadržajima.

Etnolog i savetnik u užičkom muzeju Bosa Rosić, koja je pre dve godine rukovodila istraživanjima starih seoskih objekata u Zaglavku i drugim selima podno Kadinjače, autor je projekta „Kadinjača budući etnopark”, koji je umnogome nadahnut upravo rezultatima pomenutog istraživanja. Na području podno Kadinjače bilo je vrednih otkrića, poput starog dvora ustaničkog kneza Nikole Novakovića, zatim niza sačuvanih starih zdanja građenih u originalnom spoju planinske i ravničarske kuće (podrinjsko-valjevski tip kuća po Jovanu Cvijiću).

– Namera je da se taj knežev dvor obnovi, po projektu arhitekte Blagote Pešića, a idealno mesto da se tako obnovljen postavi jeste slobodan prostor oko Kadinjače, gde bi bilo formirano i etnoselo. Reč je o raskošnom zdanju, po merilima koja su vladala krajem 18. i početkom 19. veka. Pored dvora, bili bi postavljeni objekti iz Zaglavka i okoline: starinske kuće, vajati, ambari, salaši, magaze, jedna vodenica na potoku... Projekti za njihovo prenošenje već su sačinjeni. Unutar objekata biće postavke u vezi sa životom srpskog seljaka ratnika, na čijim plećima su izneta naša najznačajnija vojevanja. Naravno, na samom brdu bi i dalje dominirao spomenik borcima Radničkog bataljona – objašnjava za „Politiku” Bosa Rosić, dodajući da bi time Kadinjača postala istaknuti segment „čarobnog turističkog prstena”, koji bi spojio atrakcije Zlatibora, Mokre gore, reke Drine i planine Tare.

Užički muzej će Ministarstvu kulture podneti zahtev da finansira projekat „Kadinjača budući etnopark”, i ako odgovor bude pozitivan, zamisao bi mogla da bude ostvarena za najdalje dve godine.

B.Pejović
[objavljeno: 22/05/2008]