https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Muzej: postavka povodom 200 godina odlobodjenja Uzica od Turaka

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 10.10.2007. 12:35:39Naslov: Muzej: postavka povodom 200 godina odlobodjenja Uzica od Turaka
Poruka od: Pedja 10.10.2007. 12:35:39
http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=43681

Јатагани и кубуре поново у Ужицу

Оружје и лични предмети устаника у музејској поставци поводом 200 година од првог ослобођења града од Турака

Ужице – Навршило се, ево, пуних 200 година од првог ослобођења Ужица у Првом српском устанку, када су у крвавим борбама Карађорђеви устаници истерали Турке из до тада неосвојиве ужичке тврђаве. Томе у част, а поводом јучерашњег Дана Ужица, у ужичком Народном музеју свечано је отворена изложба „Борбе за ослобођење и одбрану Ужица у Првом српском устанку“ – до сада најпотпуније овдашње изложбено сведочење о тим тешким слободарским временима.

Остало је записано да је у пролеће 1807. Карађорђе одлучио да се заузме ужичка тврђава, па је априла те године са око 8.000 бораца дошао у помоћ ужичким устаницима. Три месеца трајале су љуте борбе, страдало је више од 500 устаника, рањен Милош Обреновић, али је победа ипак остварена. Исцрпљени глађу, Турци из тврђаве су се предали, да би их Срби потом отпратили преко Дрине у Босну. Тако је Ужице, тада после Београда најзначајнија варош у Београдском пашалуку, постало главна устаничка база за даља офанзивна дејства српске војске ка Старом Влаху и Босни и центар за обуку српских војника. Годинама су устаници држали у својим рукама ужичку тврђаву, да би 1813. године, кад је пропао Први српски устанак, Турци у њу ушли без борбе.

Изложба у Народном музеју документима, експонатима, фотографијама и макетама сведочи о том времену.

– Овде је изложено више од сто предмета – каже за „Политику“ један од аутора изложбе виши кустос Радивоје Папић. – Ту су и турске сабље, јатагани, пушке „танчице“, ловачки „штуц“ (аустријска пушка), кубуре „златке“, „леденице“, „фочанке“, „дебарске целине“ и друге. Овде су и лични предмети устаничких старешина: нож Јована Мићића, луле и кивот војводе Демира, силав и штап Мијаила Радовића. Пажњу посебно привлаче три изложене макете: ужичке тврђаве, Касапчића моста и старе куће из 19. века.
Поставку је отворио Тихомир Петковић, председник општине Ужице, рекавши да је изложба уприличена да нас подсети на славне претке који су дали немерљив допринос у првом ослобођењу града од Турака.

Б. Пејовић
[објављено: 10.10.2007.]