https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Narodno pozoriste: petstota premijera

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 23.09.2008. 20:49:37Naslov: Narodno pozoriste: petstota premijera
Poruka od: Pedja 23.09.2008. 20:49:37
http://www.danas.co.rs/vesti/kultura/petstota_premijera_u_np_uzice.11.html?news_id=140207

Petstota premijera u NP Užice

Molijerovom komedijom "ŽoržDanden", u režiji Branka Popovića, večeras u NP Užice biće obeležen Dan ovog pozorišta, od 20 sati. Rečje, inače, o petstotoj premijeri za 63 godine postojanja ovog teatra.

Scenografiju potpisuje Igor Vasiljev, kostime Maja Mirković, muziku Rambo Amadeus, a scenski pokret Ivica Klemenc. Molijerovi komediogrfski duh trebalo bi da dočaraju užički glumci Slobodan Ljubičič(ŽoržDanden), Tanja Jovanović(Anželika), Momčilo Murić(gospodin od Sotanvila), Divna Marić(gospodja od Sotanvila), Vahidin Prelić(Klitandar), Andrijana Simović(Klodina), Vladimir Kurćubić(Liben) i Slobodan Filipović(Kolen). Komedija iz doba baroka o skorojeviću koji pokušava da postane deo visokog društva, kako je istakao reditelj Branko Popović, iščitana je savremeno i tiče našeg trenutka. On je posebno poručio da je jubilarna premijera posvećena publici, kao uzdarje za sve godine velike podrške uspešnom užičkom pozorištu.

Prema rečima Slobodana Ljubičića, trebalo je ipak još koji dan kako bi komad na premijeri bio savršen, ali da veruje da će to postati tokom kasnijih izvođenja. Najavivši program za ovu sezonu, Nemanja Ranković, umetnički direktor, rekao je da će 9. oktobra, za Dan Užica, konačno biti otvorema Mala scena, a potom će, od 10. do 17. novembra uslediti 13. jugoslovenski pozorišni festival. Kao moguće premijere on je naveo "Rodoljupce" u režiji Larija Zapija iz Hrvatske, dečiji komad po motivima "Poštareve bajke" u režiji Robija Valtla iz Slovenije, kao i ponovno gostovanje Aleksandra Lukača, reditelja iz Kanade, koji bi trebalo da režira predstavu "Majstor i Margarita".

Ulaznice za festival

Ulaznice za 13. jugoslovenski pozorišni festival, koji je od prošle godine, učešćem pozorišta iz Hrvatske, Bosne i Crne Gore, dobio regionalni karakter (Festival bez prevoda), a tokom kojeg bi trebalo da se prikazuju isključivo najbolje predstave u protekloj sezoni po izboru selektora Bojana Munjina i Zorana Stamatovića, većsu u prodaji. Iako selekcija još nije objavljena, komplet za sedam predstava košta od pet do šest hiljada dinara, pojedinačna ulaznica je hiljadu dinara i moguće ih je platiti na rate.

Autor: N. Kovačević