https://forum.uzice.net Odštampaj stranicu - Narodno pozorište: Stoti "Boing boing" i kraj uspešne sezone

Oreska - Užice

UŽICE => Kulturni život => Temu započeo: Pedja 02.07.2008. 07:38:03Naslov: Narodno pozorište: Stoti "Boing boing" i kraj uspešne sezone
Poruka od: Pedja 02.07.2008. 07:38:03
http://www.danas.co.yu/20080702/kultura1.html#2

Svečanost u užičkom Narodnom pozorištu

Stoti "Boing boing" i kraj uspešne sezone

U Narodnom pozorištu u Užicu preksinoć je obeleženo stoto izvođenje komada "Boing boing", Marka Gamoletija u režiji Slobodana Ljubičića, prvaka drame ovog ansambla. Pored tog jubileja, bila je to prilika i za svečanost povodom uspešnog završetka pozorišne sezone u ovom teatru, jednom od najuspešnijih u Srbiji.

Smehom i dugotrajnim aplauzom puno gledalište je pozdravilo izvođenje poznate komedije, kojoj je Ljubičić dao lični pečat, kombinujući glumačko iskustvo i umeće improvizacije. Kostime je osmislila Snežana Kovačević, scenu Radojko Veselinović, uvodni song Biljana Zdravković za koji je muziku komponovao Zoran Vuković, a izbor muzike potpisuje Radica Ljubičić. Pošto je nastao pre deset godina na Ljubičićevu inicijativu, kroz komad je prošlo mnoštvo glumaca, od kojih neki više nisu u užičkom ansamblu, ali su sinoć iglali za užičku publiku. Dobroj zabavi doprinelo je i povremeno pojavljivanje na sceni ljudi iz tehnike. Osim Ljubičića prvobitnu glumačku postavu, činili su Biljana Zdravković, Olgica Nestorović, Mihailo Nestorović, Biljana Đoković, a kasnije Tanja Jovanović, Igor Borojević, Ivana Kovačević, Dragana Vranjanac, Ivana Pavićević, Vladimir Kurćubić i Andirijana Simović.

Nakon što je istakao da je glumac središte pozorišne umetnosti, umetnički direktor mr Nemanja Ranković je podsetio na velike uspehe ovog teatra u protekoj sezoni. Na 44. festivalu Joakim Vujić i Kruševcu, predstava "Došljaci" (M. Uskoković/A. Lukač) kao koprodukcijski projekat ovog teatra i programa Ambijentalnih scena užičke Akademike, proglašena je za najbolju. Glumačke nagrade dodeljene su Vahidinu Preliću i Biljani Zdravković, a nagrada za najbolju muziku pripala Miroljubu Randjeloviću-Rasinskom. Druga predstava "Trtica rajske ptice" (B. Dimitrijević/N. Zavišić) pobedila je u konkurenciji dečjih pozorišnih komada na istom festivalu. Prestižna nagrada "Nikola Peca Petrović", koju bijenalno dodeljuje Narodno pozorište Sombor za posebne zasluge razvoju pozorišne umetnosti, pripala je Zoranu Stamatoviću, direktoru užičkog pozorišta.

Zahvaljujući se publici na podršci, Ranković je najavio petstotu premijeru i to za 24. septembar, kada će biti izveden Molijerov Žorž Danden, u režiji Branka Popovića.

N. Kovačević